Vím, co jím aneb poznámka ke koňskému masu

7. 3. 2013

Koňské maso v potravinách – téma číslo jedna v posledních dnech. Když to tak sleduji a všechny diskuze kolem toho, tak si prostě musím říct: Kdybychom kupovali maso a uzeniny od svého řezníka, tak tohle nemusíme vůbec řešit. Kdyby totiž řezník dal do salámu koňské maso, tak to nabídne jako specialitu.

Problémy s původem potravin s tím, že obsahují něco, co nemají, nebo dokonce něco zdraví nebezpečné, to jsou témata, která řešíme stále dokola. V případě koňského masa obsaženého v různých potravinách nejde o to, že by konzumace těchto potravin byla nebezpečná, ale jedná se zde o klamání spotřebitele. Do vesnic na Vysočině jezdí každý týden pojízdné prodejny s masem a uzeninami. A je vidět, že stále více lidí dává přednost regionálním zpracovatelům masa, než nákupu masa v supermarketu. A když něco dojde, zavolá se posila, která požadované plecko nebo kuřecí křídla doveze.  Kvalita masa a uzenin včetně jejich původu je nesporná. Víme, od koho maso pochází, a víme, co kupujeme.

Což neplatí u supermarketů. Vrcholem neúcty k zákazníkovi je tzv. křehčené maso. To je napíchané vodou se solí a fostáty. Smyslem této úpravy je snížení výrobních nákladů, protože voda sůl jsou podstatně levnější než maso samotné. Takový výrobek bývá tímto způsobem běžně nastaven o více než dvacet procent, lze také napsat, že zákazník je šizen o více než dvacet procent!

Jak dlouho nám bude trvat, než to všechno pochopíme?

Jiří Blažek, krajský předseda TOP 09 na Vysočině
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme