10. 12. 2012

Před vánočními svátky je všechno vánoční. Vánoční přívlastek má nejen kapr, ale taky různé druhy zboží a dokonce jsou i vánoční slevy. Předvánoční je shon okolo přípravy vánoc, ale také očekávání, která se o vánocích buď naplní, nebo také ne.

Je zajímavé, že jakkoliv je slovo vánoční chápáno jako pozitivní a chtěné, mnohé z toho, co jej doprovází, je naopak negativní a nepříjemné.

Před očekávanými vánočními svátky prožíváme týdny hektického shonu a rostoucí nervozity, mnohdy se na celý další rok propadáme do dluhů, připravujeme si předsevzetí, která nás mají učinit lepšími, zdravějšími, hezčími či bohatšími, o kterých ale víme nebo alespoň tušíme, že je nesplníme.

V podvědomí předpokládáme, že po vánocích budeme mít problémy nejen s rozpočtem rodiny, ale i s reakcí žlučníku či jiných orgánů našeho těla na vánoční hody, nechci říkat přejídání a přepíjení.

Co je tedy na vánocích tak přitažlivé a žádoucí?

I když si to ve dnešní racionální době neradi připouštíme, je to duchovní rozměr těchto svátků a jejich dopad na naše pocity a někdy i na naše skutky.

Věřím, že to je dostatečný důvod k tomu, abych Vám popřál

Šťastné a veselé svátky vánoční.

Ladislav Jirků, poslanec, krajský zastupitel

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme