Skrytá měnová reforma, nebo jen další populistický slib sociální demokracie?

22. 8. 2013

Bojovník proti parazitům a podnikatelům, politik, který si nebere servítky a slušností právě neoplývá, sociální demokrat Jan Mládek, opět vynáší jedno laciné téma: zvýšení minimální mzdy na 12 tisíc korun.

Doufal jsem, že se letošní kampaň obejde bez těchto, pro společnost smrtelných, lákadel, ale není tomu tak. Proč smrtelných? Je to jednoduché. Pokud zde máme v současné době zavedený a ustálený mzdový systém, který je konkurence schopný vůči okolním státům, tak zvýšení mzdy o cca 45% oproti stávající je smrtelný koktejl nejenom pro zaměstnavatele, ale i pro zaměstnance.

Když zvyšuji minimální mzdu, tak zároveň roztáčím soustrojí zvyšování všech mezd, sociálních dávek, plateb na sociální a zdravotní pojištění. Pokud to nebude pokryté zvýšením produktivity, efektivnosti práce a bude hrazeno z dluhu a půjček, tak se tím otevře cesta do pekel. Stačí se podívat na Řecko.

Mám tento stát rád: krásné pláže, srdeční lidé, ale pod tímto pozlátkem je chudoba a strach občanů této země. Měl jsem tu čest to letos poznat více než běžný turista, při návštěvě ostrova Lesbos. Takovéto zvýšení minimální mzdy přinese efekt dosti podobný Zápotockého měnové reformě, neboť po tomto umělém navýšení mezd bude neúměrně roztočena inflační spirála, a veškeré úspory občanů této země na účtech, penzijních a životních spořeních ztratí svoji hodnotu.

Pane Mládku, a zároveň celá sociální demokracie: jak ta, řízená kultem osobnosti postiženého Miloše Zemana v zastoupení poslance s nejhorší docházkou, Haškem, tak i ta, řízená Bohuslavem Sobotkou, prosím, než zvednete minimální mzdu byť o korunu, odpovězte jasně celé společnosti na tyto otázky:

-          Jak zvýšení mzdy bude odpovídat zvýšení produktivity práce?

-          O kolik vzroste inflace?

-          O jakou hodnotu přijde občan na svých úsporách kvůli inflaci?

-          Jakou garanci mají zaměstnavatelé, že náklady na zvýšení mzdy neponesou plně jen oni?

-          Jak se zadluží Česká republika vzhledem k tomuto zvýšení minimální mzdy?

     Děkuji za vaši opravdu nepopulistickou odpověď.

Martin Sedlák, místopředseda krajské organizace TOP 09 Vysočina
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme