Rozpočtové určení daní – téma dne

vyjádření poslance Ladislava Jirků

15. 8. 2011

Ekonomická témata nejsou u veřejnosti příliš oblíbená, samozřejmě pokud nejde o „moje“ peníze. Jedno téma se však dotkne nás všech. Tím tématem je rozpočtové určení daní, jinak řečeno, kolik peněz z vybraných daní dostane obec od státu na jednoho občana.

V následujících měsících se o podobě novely zákona, který rozdělení daní upravuje – t. zv. sdílené daně – bude jistě hodně diskutovat. Současná situace je navzdory některým úpravám z posledních let stále nespravedlivá pro většinu obcí. Čtyři největší – Praha, Brno, Ostrava a Plzeň – dostávají z vybraných daní na jednoho občana až téměř pětkrát více, než malé obce. Těch ostatních obcí je ale v republice 6241.

Cílem připravovaných změn je snížit rozdíl v příjmu na jednoho občana mezi největší a nejmenší obcí na trojnásobek. To je poměr běžný ve vyspělých zemích EU. Současně s touto změnou se mění také kategorie, podle kterých se velikost daňového příjmu určuje. Uvedený přehled informuje o současné situaci a o podobě navrhovaných změn.

 

KATEGORIE                                                    DOSUD                      NOVELA

Kategorie velikosti obce                                   94%                             80%

Celková výměra obce                                        3%                               3%

Počet obyvatel                                                  3%                             10%

Počet žáků ve školách                                      -                                   7%

 

Při návrhu kategorií se diskutovalo o dalších kritériích, např. nadmořská výška obce, délka silniční sítě atd. Výše uvedený návrh je tedy kompromisem.

Problémem této novely zákona je, že uvedená čtyři města dostanou z celkové sumy sdílené daně méně. Vzhledem k tomu, že jde o města největší s více jak pětinou veškerých obyvatel ČR, dá se očekávat odpor proti uvedeným změnám.

Věřím ale, že potřebné změny v rozpočtovém určení daní budou schváleny a nastolí spravedlivější poměry v této citlivé oblasti.

PaedDr. Ladislav Jirků, poslanec PS PČR za TOP 09

Štítky
Osobnosti: Ladislav Jirků
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme