Podnikatelé nejsou paraziti. Kdo nezná české zákony, ať v Čechách nepodniká.

14. 10. 2013

Bohužel v dnešní společnosti je na podnikatele spíše nahlíženo veřejností „mezi prsty“ a to nejenom díky neprofesionální medializaci a kriminalizaci různých kauz, ne vždy přímo souvisejícími s podnikatelským prostředím. Velký díl odpovědnosti na tomto veřejném mínění mají i různí nezodpovědní, populističtí politici. Tito se tímto vyjadřováním snaží zalíbit voličům, nebo a to je ještě nebezpečnější stav, věří ideám socialistické společnosti. V takovéto společnosti by byl privátní sektor utlačován do pozadí na úkor státních a polostátních monopolů.

Nezapomínejme, že právě podnikatelé a živnostníci jsou hybným motorem ekonomiky, stojí za zaměstnaností, podstatně se podílí na tvorbě HDP a tím i zvyšují bohatství celé společnosti. Neboť vše toto nám nezajistí dobře fungující stát, ale právě dobře fungující podnikatelský sektor. Nenechme se oklamat sadou populistických hesel o dobře fungujícím státu, jako záchraně všeho. Pravdou je, že jen prosperující ekonomika je schopna vytvořit podmínky pro dobře fungující stát, který nebude odkázán k provozu na dluh, který budou splácet ještě naše děti. Stát tedy musí vytvářet, prosazovat přehledná, jednoduchá pravidla a jasné zákony pro podnikatelské prostředí. Nechť všichni mají stejná pravidla a podmínky. Bohužel v dnešní době tomu tak ne vždy je.

Mělo by být jedním z pravidel podpory podnikatelů v Čechách i toto motto “Neumím Česká zákon, nemůžu v Čechách podnikat“. Současný stav v podnikatelském prostředí obchodu, kde poctivý podnikatelé, zaměstnavatelé zápasí nerovný boj s těmi, kteří neplatí řádně daně, zaměstnávají pracovníky bez pracovního poměru je totiž neúnosný. Pro zlepšení tohoto stavu bude potřeba dbát na to, aby každý subjekt i nečeského původu zde podnikal za stejných podmínek. Naše společnost nemůže trpět existenci různých večerek, které řádně neplatí DPH ani odvody za zaměstnance. V Čechách by měli podnikat jen subjekty, které plní veškeré zákony a podmínky. Velkou výzvou pro naplnění tohoto požadavku je požadavek na funkční elektronický prodejní systém, který dohledá při kontrole jakékoliv nakoupené i prodané zboží. Populisty tolik prosazované registrační pokladny toto neřeší, ty jen budou ničit podnikatelské prostředí vytvořením nových nákladů pro podnikatele a monopolu pro dodavatele a správce těchto systémů. Přitom běžný obchodní systém používaný dnes, každým odpovědným podnikatelem pro evidenci zásob a prodeje tyto informace poskytuje. Takže úplně jednoduché a ekonomicky nenáročné řešení je zavedení povinnosti vedení elektronické skladové evidence a prodejů pro obchodníky. Všichni odpovědní podnikatelé tento systém již mají nasazený a ostatní buď z trhu odejdou, nebo se přizpůsobí tomuto požadavku. Nezanedbatelným přínosem zde bude nejenom možnost sledování oběhu různého zájmového zboží (alkohol, cigarety apod.), ale i omezení možnosti vyhýbání se platbě DPH a dalších daní plynoucích z podnikání.

 

Martin Sedlák, předseda krajské organizace TOP 09 Vysočina
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme