Nový ministr, staré problémy

9. 5. 2012

Petr Fiala, poradce premiéra pro vědu a do roku 2011 rektor Masarykovy univerzity v Brně se stal ministrem školství po Josefu Dobešovi. Ten po sobě zanechal spoustu problémů a také rozdělané dva základní zákony. Školský zákon – ten se týká středních a vyšších škol – má podobu několika novel v různé fázi schvalování. Samostatnou kapitolou je státní maturita a řada připomínek, které k ní ze škol na ministerstvo došly. Zde je času velmi málo. Vysokoškolský zákon je zatím pouze ve stádiu návrhů a jeho realizace je v tuto chvíli a pro toto volební období nereálná. Šanci na schválení mají ale případné novely, na kterých se nejen na ministerstvu již delší dobu pracuje.

Ministr Fiala je respektovanou osobností akademické obce, před sebou má ale práci, která bude z jiného soudku. Vedle rozhodnutí věcných půjde o rozhodování politická a s těmi to bude – i když pan ministr je politologem – trochu  těžší. V tuto chvíli se jeho jmenování jeví jako velmi dobré řešení, i když za sebou nemá konkrétní politickou sílu. Pokud pan ministr Fiala bude více než jeho předchůdce spolupracovat s odborníky a zákonodárci a uplatní nepochybné znalosti resortních problémů, bude  mít na své straně nejen odbornou veřejnost, ale i většinu obyvatel. Nás všech se totiž kvalita vzdělávání týká.

PaedDr. Ladislav Jirků, poslanec PS PČR za TOP 09

Osobnosti: Ladislav Jirků