Není jogurt jako jogurt

blog Jiřího Blažka

12. 3. 2012

Doba, kdy se zemědělci podíleli na zpracovatelském průmyslu, je dávno pryč. Jedinou cestou, jak podpořit české zemědělce, je podpora jejich prodeje a odbytu přímo u spotřebitele.. Pomůže to jim a také spotřebitelům. A spotřebitel místo bílé nedefinované hmoty si zase pochutná na jogurtu. A salám bude z masa a ne z mouky a škrobu.

Mnozí zemědělci pochopili, že ta správná cesta není prodat svoji produkci nádnárodním potravinářským řetězcům a supermarketům, ale přímo spotřebitelům. Ano, období, kdy zemědělci měli možnost se podílet na zpracovatelském průmyslu je dávno pryč. O to se postarali společně poslanci ODS s levicovými poslanci, když rozhodli, že se nebudou restituovat podíly v hospodářských družstvech  a dalších zpracovatelských firmách, které naši otcové a dědové budovali a rozvíjeli. To bylo rozhodnutí zejména Václava Klause na počátku devadesátých let.

Dnes musejí zemědělci hledat vlastní odbyt, věnovat se vlastnímu prodeji. A právě tady je prostor pro pomoc státu a krajů v podpoře zemědělců. Zemědělci, kteří mají vlastní krávy a prasata, umí vyprodukovat kvalitní potraviny, kde známe původ a víme, co obsahují. Farmářský jogurt z Vysočiny je opravdu jogurtem a salámy jsou z masa a ne ze zbytků kůží a odpadů. V této oblasti potřebují zemědělci podporu od státu. Musíme však rozlišovat mezi zemědělci, kteří produkují potraviny a mezi zemědělci – nájezdníky, kteří jako zlatokopové využívají půdu k jiným účelům. Zemědělec by měl primárně produkovat potraviny, a ne na zemědělské půdě stavět například budovy, které vyrábějí energii nebo drancovat naší půdy skrz  třeba evropské dotace.

Jiří Blažek, předseda krajské organizace
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme