19. 4. 2013

Zdánlivě drobný zákon vyvolal v Poslanecké sněmovně bouřlivou diskusi. Má zákon stanovit, jak má být vybavený lyžař, když chce jezdit na sjezdovce?

Podstatou problému není otázka ochrany zdraví lyžařů. To je jistě mimo diskusi a každý lyžař se chce  vrátit ze sjezdovky bez zranění. Má ale zákonodárce stanovit, jak musí být lyžař vybavený, konkrétně, jakou má mít ochranu hlavy, zda má mít na hlavě přilbu? V tomto případě jde především o děti. Přilba má být do určitého věku povinná a zákon nám to přikáže.

Jsem přesvědčený o tom, že především rodiče mají zájem o zdraví a bezpečnost svých dětí. Oni by měli dbát na to, aby své děti ochránili. Především rodiče by měli rozhodnout o ochraně dítěte a také za to nést plnou odpovědnost. Pokud takovou odpovědnost stanoví zákon, znamená to, že odpovědnost rodičů v tomto konkrétním případě je menší. V obecné rovině je takový zákon něčím, co z odpovědných lidí dělá nezodpovědné občany. My nemusíme nic dělat, za nás to udělá zákon, nebo zákony, další normy, které základní odpovědnosti stanoví za nás.

Pominu vymahatelnost takového zákona a raději navrhnu, co by v tomto případě pomohlo více. Informovanost a osvěta nejen v prostorách lyžařských areálů, ale i ve školách. A samozřejmě postup pojišťoven v případech úrazů. Zranil jsi se při lyžování vlastní vinou na hlavě a neměl jsi přilbu?? Tak máš smůlu, žádné plnění od pojišťovny nebude. Nový zákon je v tomto případě zbytečný.

Ladislav Jirků, poslanec, krajský zastupitel