Maturita po maturitě

Vyjádření poslance Ladislava Jirků

8. 6. 2011

Maturity jsou za námi, poprvé byly státní a ten nejkratší komentář by asi zněl, že dopadly podle očekávání.

Co jsme vlastně očekávali od první ostré verze státní maturity? Již před zkušební verzí „maturity na nečisto“ a hlavně po ní se objevila řada připomínek a návrhů na zlepšení. Ministr školství předem upozorňoval, že je připraven akceptovat mnohé  z těchto připomínek a průběh těch dalších maturit v roce 2012 výrazně upravit.

Maturity, které po dlouhé době opět zařadí výsledky všech maturantů do jedné srovnatelné tabulky potvrdily připomínky a některé z nich hodně zvýraznily.

Asi největším nedostatkem státních maturit v jejich současné podobě je ohromná administrace, která je v dnešní elektronické době zcela nepochopitelná. Některé nedostatky se dají odstranit relativně snadno a rychle, ale těch více jak 1200 beden plných papírů se zadáními státních zkoušek zde budou ještě několik let. Na vině jsou již před několika lety podepsané smlouvy, které takovou distribuci vnucují.

Závěr je přesto optimistický. Konečně to máme za sebou, díky velkému nasazení všech zúčastněných učitelů to dobře dopadlo a nyní je třeba rychle napravit, co se napravit dá. Ale myslím, že je možné zakončit toto malé zamyšlení nad právě proběhlou státní maturitou optimisticky i z jiného důvodu.

Cíl je správný, teď jen upravit cestu, která k němu vede, tak, aby nebyla tolik kostrbatá.

PaedDr. Ladislav Jirků, poslanec PS PČR za TOP 09

Štítky
Osobnosti: Ladislav Jirků
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme