Jde o mnohem víc než o referendum

blog Jiřího Blažka

19. 3. 2012

Chceme zůstat po dvaceti letech v Evropě, nebo se přikloníme opět k Východu? I tak může znít otázka v referendu, které ODS požaduje. Z pohledu obyčejného občana to vypadá jako souboj Petra Nečase a Karla Schwarzenberga.  Ve skutečnosti jde o mnohem více.

Podle TOP 09 je otázka natolik složitá, že není možné ji vtěsnat do jedné věty a tu předložit občanům, aby odpověděli ano nebo ne. ODS je naopak, pro, aby sami občané v referendu rozhodli, zda se máme připojit k rozpočtové unii.

ODS nejde o nepřijetí smlouvy o rozpočtové unii, ale jde jí o to, co udělá Václav Klaus, až odejde z Hradu. Klaus dal najevo, že smlouvu o připojení Česka k rozpočtové unii v žádném případě nepodepíše. Nesouhlasí totiž, jak je všem známo, s prohlubováním evropské integrace. ODS se obává, aby Klaus přes svoji euroskeptickou strunu nehrál na část členské základny a pod tímto vlivem ji neodvedl ze současné ODS.

Petr Nečas si toho je vědom. A tak bude připravovat finanční ústavu, která bude mít mnohem přísnější pravidla než ta, která nám nařizuje smlouva o fiskální unii. Tu bude přesto tvrdošíjně odmítat. Nejde jenom o referendum, ale o budoucnost ODS. A možná i o našeho příštího prezidenta.

Jiří Blažek, předseda krajské organizace
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme