Jak je to s biskupstvím na Vysočině

28. 8. 2012

Důvod pro návrh na zřízení katolického biskupství na Vysočině chápu především v tom, aby byla posílena pozice církve v kraji Vysočina. Návrh na zřízení biskupství na Vysočině není novinka, tato myšlenka zde existuje už patnáct let.

První podobné iniciativy vznikly před patnácti lety, kdy se skupina věřících z Jihlavy snažila otevřít tento  návrh na některých církevních sezeních a sympóziích. Tehdy to avšak velmi rychle utichlo. Nyní se toto téma nově otevírá, je to diskuze, žádná petice nebo násilné přesvědčování.

Důvod pro návrh na zřízení katolického biskupství na Vysočině chápu především v tom, aby byla posílena pozice církve v kraji Vysočina. Současný problém s tím, že Krajský úřad, popřípadě místní samosprávy musí složitě komunikovat se třemi biskupstvími, se jeví problematické. Zřízení biskupství na Vysočině by mohlo podtrhnout i samotnou roli kraje a přinést do dané věci řád a pořádek.

Při loňském sčítání lidu se na Vysočině k římskokatolické církvi přihlásilo přes 98.000 obyvatel. Bylo to sice podstatně méně než při sčítání v roce 2001, ale i tak má Vysočina druhý nejvyšší podíl věřících v České republice. Religiozita má na Vysočině dlouhé kořeny a stále jsou tu živé komunity věřících. Vysočina také patří k regionům, kde se stále udržují tradice, které jsou často spojeny s liturgickým kalendářem.

Území kraje je nyní rozděleno mezi čtyři diecéze - českobudějovickou, královéhradeckou,  brněnskou a je zde i malá působnost arcibiskupství pražského. Kdyby však existovalo jedno biskupství, kraji i lidem na Vysočině by to pomohlo.

V médiích proběhla zpráva, že tato myšlenka a iniciativa nebyla konzultována s panem farářem Brožíkem. Není v síle iniciátorů kontaktovat 98.000 věřících ve třech různých diecézích. Podle iniciativy by případnou katedrálou pro nové jihlavské biskupství mohl být kostel sv. Jakuba u centrálního Masarykova náměstí, ale to je jen návrh, o kterém se dá samozřejmě diskutovat. Také se dá diskutovat o tom, kde má biskupství sídlit. Za důležité však považuji, aby o takovou diskusi byl v katolické církvi zájem.

Samotná iniciativa, jak ji chápu já a proč ji podporuji, spočívá v tom, že chce vést konstruktivní dialog.

Jiří Blažek, předseda TOP 09 Vysočina
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme