14. 3. 2011

Jádro – ano nebo ne?

Poslední dny jsou ve znamení katastrofy v Japonsku. Zemětřesení a následná vlna tsunami způsobily Japonsku nedozírné škody. Počet mrtvých a majetkové škody jsou zatím nevyčíslené. Dalším důsledkem této tragédie je poškození několika bloků jaderné elektrárny, kterou smetla přílivová vlna. Všichni s Japonskem soucítíme. Potud jsme asi zajedno.

Světem a především Evropou se ale šíří jiná vlna. Jde o nárůst obavy z jaderné energie. Tato obava má někdy až hysterickou podobu a především z některých zemí našich nejbližších sousedů se šíří v nepravidelných intervalech. Tím se ale zabývat nechci. Otázky zní : Máme alternativu k jaderné energii? Jsme schopni zabezpečit jaderné elektrárny tak, abychom s nimi a vedle nich mohli žít?

Na první otázku je odpověď jasná. Bez jaderné energie to nepůjde.

Na druhou otázku je odpověď složitější. Naše jaderné elektrárny jsou jedny z nejbezpečnějších na světě. Pokud jako občané máme pocit, že by se bezpečnost atomových elektráren mohla dále zlepšovat, směřujme naše aktivity tímto směrem.

Na závěr ještě doporučení. Do jaderné elektrárny je možné se jako návštěvník podívat. Zajděte tam a jsem přesvědčen o tom, že odejdete klidnější.

 

PaedDr. Ladislav Jirků, poslanec PSP ČR za TOP 09

Štítky
Osobnosti: Ladislav Jirků
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme