Honzárek: Bylo mi ctí přivítat v Havlíčkově Brodě špičkové architekty a památkáře

1. 6. 2016

Na brodské dvoudenní konferenci "Památkář, projektant a investor ve vzájemném dialogu", kterou zahájil 24.5.2016 náměstek ministra kultury Ing. Vlastislav Ouroda, Ph.D., se diskutovalo nejen o vztahu veřejnosti k historickému dědictví. "Byla to spousta práce, starostí a nervů, ale to vše ze mě spadlo se zahájením konference," hodnotí hektické přípravy hlavní organizátor a garant, havlíčkobrodský starosta Libor Honzárek (TOP 09). Vynikající přednášku o nezbytnosti chránit autentické detaily staveb a původní technologické postupy měl Prof.Václav Girsa. Jeho příspěvek byl z auditoria odměněn dlouhotrvajícím potleskem, podobně jako přednáška arch. Jagošové o zdařilých i nepovedených opravách památkově cenných objektů na českém venkově. Krajinných památkových zón a charakteristických lidových staveb v Čechách, na Moravě i v zahraničí, se týkaly precizní příspěvky architektů Karla Kuči a Jana Pešty, podobně i Mgr.Halátka. Apel na záchranu cenných průmyslových a technických památek vyzněl z vystoupení Ing. Zídka z Platformy Industriální stopy. Též převyprávění dramatického příběhu o historii a záchraně neratovského kostela, tamním farářem Mons. Josefem Suchárem, bylo účastníky vnímáno s maximální pozorností. Ostatně inspirující byly i všechny ostatní přednášky.

"Byl jsem, jako pořadatel a garant konference, velmi poctěn, že jsem mohl v Havlíčkově Brodě odborné i laické veřejnosti představit naše špičkové památkáře a architekty. Příjemnou skutečností byl i pozitivní ohlas na průběh konference od samotných účastníků, kterých do Havlíčkova Brodu přijelo více než 160," řekl Libor Honzárek.

Dvoudenní konference, kterou zaštítilo Ministerstvo kultury a NPÚ, proběhla v nově opraveném renesančním sále brodské Staré radnice.

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09

Volby: