Energetická ekologická chobotnice

18. 2. 2013

V posledních dnech veřejnost slyší nahlas to, co již mnozí tuší nějaký ten měsíc. Jak špatné a drahé jsou ekologické solární elektrárny. Ty technologické podivnosti podivné doby. V boji s nějakým klimatickým strašákem se vymýšlí spousta jakoby ekologických spás, které jsou v konečném důsledku jen přítěží. Na těchto však profituje (a nejen v Čechách) vždy nějaká skupinka chytráků. Tyhle „spásné alternativní zdroje“ všeobecně pokud jsou zneužity pro masivní výrobu, ztrácí svoji ekologičnost a projevují se jako pijavice. Vše zdražující a přinášející zisk pouze svému majiteli.

 Ano alternativní zdroj ať solární, či bioplynka má ve společnosti své místo, ale pouze jako malý, lokální zdroj. Umístěný na střeše stavby, v areálu zemědělského producenta, kde zrovna se těch několik málo vyrobených kilowat spotřebuje, teplo případně poslouží k výhřevu, nebo ohřevu. Takováto energetická soběstačnost má smysl. Nemohou se však stát zdrojem trvalých bezstarostných příjmů různých vykuků, jako se tomu stalo v Čechách a nejen zde. Nemůže se přeci ekonomika zaměřit pouze na uspokojování energetických potřeb a neohlížet se na okolí. Pokud by tomu tak bylo, tak na polích leží křemíkové desky, nebo roste kukuřice. To ostatní co zajišťuje potravu - brambory, pšenice a další potravinové komodity tam již své místo poté nenajdou. Lidi, však elektrickou energií nenasytíme.

Proč to došlo takto daleko? Odpověď je jednoduchá, protože toto pseudopodnikání vynáší více. K tomuto nepružný regulátor a cesta k zbohatnutí na úkor většiny je nastartovaná. To co je dnes oznamováno veřejně, jako téměř nejhorší zločin, ale zde roste, bují spousty let. Ekologičtí energetici podnikají s návratností 7-10 let místo zákonem určených 15ti roků za benevolentního přihlížení úředníků. Ti zajisté nebyli slepí ani hluší, jen brýle zřejmě měli skla tónovaná ceninou vydávanou národní bankou a ucpávka do ucha papírově šustila. Pro jejich podnikání i banky byly velice vstřícné, prorostly i do politického života a tak spokojenost byla téměř dokonalá. Jen malá, docela přehlédnutelná skupinka 10ti milionů občanů a tisíců firem to nějak musela zaplatit na složence za elektřinu.

Jak z toho ven bude zajisté v našich poměrech dost složité a uslyšíme ještě spoustu rad jak zleva tak zprava a výsledek bude vlastně nevýsledkem. Přitom řešení je jistě jednoduché a prosté. Pokud se shodneme na tom, že zákon se má dodržovat a neznalost zákona neomlouvá. Takže navraťme právo tam, kam patří a nechť každý ekologický energetik dopočte dle zákona uznatelné náklady, na tyto dostane zákonem garantovanou dotaci s návratností 15 let a bude po problému. Ti co mají dnes nějaký ten přeplatek tak jej vrátí. V Českém případě zde již nedostane při dalších prodejích k výkupní ceně dotaci. Společnost téměř neprodělá, neboť bude mít předplaceno. Zajisté budeme slyšet jací chudáci že to jsou a jak těžce podnikají, jaké mají ztráty, zřejmě budou hrozit i arbitrážemi. Stejně jako hrozili po zavedení dodatečné daně. Nenechme se však ošálit. Ztrátu můžou vykouzlit umělou tvorbou nákladů, jejich investice ohrožená není, když bude mít  zachovanou návratnost dle zákona. Navíc je možné, že jako bonus společnost přestane být klamána tolika politickými billboardy různých stran, hnutí, nebo vůdců. Nedělám si iluze o tom, kde část příjmů končí byť na úkor obyčejných občanů.

Martin Sedlák, místopředseda krajské organizace TOP 09 Vysočina
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme