Důchody s jistotou

názor poslance PSP ČR Ladislava Jirků

10. 5. 2011

Spořit si na důchod bude nutností. Tedy vlastně přilepšit si na důchod. Pomalu se s touto realitou smiřujeme, jedna věc nás ale stále pálí. Kdo nám zaručí, že o své peníze nakonec nepřijdeme. Co když instituce, u které spoříme, zkrachuje a nám zbudou jenom oči pro pláč?

Odpovědní ministři to sice opakovaně říkají, ale nebude na škodu, zopakovat si, jak bychom se měli zachovat, abychom neměli neklidné spaní.

Především je třeba říci, že fond, do kterého své peníze vložíme, si vybereme sami. Bez ohledu na náš výběr však ve všech případech budou naše peníze ve fondu odděleny od peněz ostatních akcionářů. V případě krachu fondu se naše uspořené  peníze nestanou součástí konkurzní podstaty. Jinak řečeno to znamená, že naše uspořené peníze se převedou do jiného fondu a my si můžeme dál spořit.

A ještě jedna možnost bude existovat pro ty nejopatrnější. Jeden z fondů bude státem garantovaný s nejmenším rizikem, pravda také s nejmenším výnosem.

Takže důchody ohroženy nebudou. Zodpovědnost za výběr fondu však zůstane na každém z nás.

PaedDr. Ladislav Jirků, poslanec PSP ČR za TOP 09

Osobnosti: Ladislav Jirků