Co bude s řediteli škol?

vyjádření poslance Ladislava Jirků

13. 12. 2011

Jednou ze změn, které přináší novela školského zákona, je šestileté období pro ředitele škol. Diskuze k tomuto tématu je v posledních dnech posunutá mimo původní záměr. Vede se totiž tak, jako by ředitelé, kteří se osvědčili, neměli možnost přihlásit se do výběrového řízení a měli na školách ve své funkci končit.
Skutečnost je taková, že v případě uvedení novely v život bude po šesti letech – v případě, že nedojde k výjimečné situaci – vypsáno výběrové řízení na místo ředitele. Do tohoto výběrového řízení se může přihlásit i stávající ředitel. V případě, že půjde o ředitele, který se osvědčil, může zřizovatel ředitele ve funkci potvrdit bez výběrového řízení. Šest let ve funkci mi připadá jako dostatečná doba k tomu, aby se ředitel ve funkci dostatečně projevil.
Otázkou zůstává, proč se právě o této části novely rozvinula v médiích diskuze, která někdy vypadá, jako by zřizovatel vyhazoval kvalitní ředitele. Doposud bylo pro zřizovatele velmi obtížné, odvolat z funkce takového ředitele, který se neosvědčil. Novela umožní, aby zřizovatel mohl lépe řídit své organizace.
Možná právě tato změna, kdy téměř doživotní funkce se změní ve funkci, ve které ředitel musí prokázat svoji kvalitu, připadá kritikům jako nesprávná. Nevím ale, proč by nějaká funkce měla být trvalá, když i prezident republiky musí po šesti letech jít znovu do volebního boje o nejvyšší funkci, kterou v naší republice máme. Jsem přesvědčen, že právě častější obhajoba své pozice bude jedním z motivů ke zvýšení kvality v řízení našich škol.

PaedDr. Ladislav Jirků, poslanec PS PČR za TOP 09

Štítky
Osobnosti: Ladislav Jirků
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme