Členové třebíčské TOP 09 běželi pro Paměť národa

23. 5. 2019

Běh se uskutečnil 18. 5. v Libušině údolí v Třebíči za účasti dvou našich členů Svatavy Matuškové a Lukáše Petra.

Motto celé akce znělo: Běžíme pro Paměť národa, abychom nezapomněli na osudy politických vězňů, válečných veteránů, obětí holocaustu, disidentů, všech bojovníků za svobodu. Výtěžek Běhu umožní natočit a uchovat další stovky jejich příběhů

Pořadatelé z Gymnázia Třebíč a Post Bellum zajistili vzornou organizaci a bohatý doprovodný program (vystoupení školního sboru, koncert kapely Made4Mate, taneční skupina M-Style, program pro děti, výroba placek, možnost koupit si publikace Post Bellum, prodej a výroba výrobků stacionáře Úsměv, promítání Příběhů 20. století, nebo výstava na téma totalita). Trasa vyžadovala hned dvojí zdolání táhlého kopce s nemalým převýšením, který prověřil síly běžců nejvíc, na něm se lámal chleba. Ve zdolání úskalí trati pomáhaly účastníkům nejen občerstvovací stanice, ale také povzbuzování pořadatelů. 

„Potkala jsem tam jak přátele, tak tváře známé z demonstrací a různých vzpomínkových akcí. Právě toto setkávání, korzování, rozhovory, gratulace, smích a povzbuzování se mi na celé akci líbilo nejvíc,“ prozradila Svatava Matušková, místopředsedkyně krajské TOP 09. Účastníci měli také možnost si napsat na startovní číslo, za koho běží. „Já běžela za oběti Babic, někdo za pátera Toufara, jiný za dědečka legionáře,“ sdělila nám vítězka kategorie na 10 km Svatava Matušková. Další člen třebíčské TOP 09 Lukáš Petr skončil ve své kategorii osmý. 

„Radost mi neudělalo ani tak vítězství, jako spíš pohled na množství lidí, kteří nejsou lhostejní, kteří ve svém volném čase přišli potýrat své tělo, aby podpořili dobrou věc. Moc děkuji organizátorům a běžcům, že vytvořili atmosféru, ve které je člověku dobře," uzavřela své úspěšné vystoupení na Běhu pro Paměť národa Svatava Matušková.

Za poskytnutí fotografií děkujeme Studentskému parlamentu Gymnázia Třebíč.

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Galerie
Štítky
Osobnosti: Svatava Matušková
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme