Boj proti korupci

Vyjádření poslance Ladislava Jirků

16. 1. 2012

Již samotný název je zavádějící. Namísto slova boj by bylo na místě říkat například vyšetřování korupce, nebo odhalování korupce. Rozhodujícím slovem by ale mělo být trestání korupce. Protože žijeme ve státě, který má platné zákony, je každý krok vedoucí k odhalení a potrestání korupce stanoven konkrétnímu fázemi trestního řízení. Od podezření na korupci ke získání důkazů a dále k soudnímu procesu, který končí vynesením rozsudku. Zatímco z uvedeného vyplývá, že odhalení a potrestání korupčního jednání je zdlouhavý proces, který trvá měsíce a možná i roky, boj s korupcí navozuje představu, že stačí vidět a seknout a hlava korupčního draka se válí na zemi. Je po boji a vítězství je naše.
Možná právě zjednodušená představa o tom, jak lze korupci odstranit, vyvolává pocity, že s korupcí se nebojuje.Jsem ale přesvědčen, že v případě potírání korupce je na místě mírný optimismus. Již pouhá podezření, bez doložených důkazů, stačila k tomu, aby se poroučelo několik ministrů. Kauza obviněných a zatčených osob z vedení ŘSD je dalším z případů, kdy se již koná. Našlo by se těch případů mnohem více. Co bude rozhodující pro potírání korupce, to budou vynesené tresty.
Proces, nebo spíš procesy odhalování korupčního jednání jsou ale nastartovány a my bychom měli mít zájem na tom, aby dospěly až k těm trestům.

PaedDr. Ladislav Jirků, poslanec PSP ČR za TOP 09

Štítky
Osobnosti: Ladislav Jirků
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme