Blažek: Vstup do NATO je nejvýznamnější polistopadovou událostí

12. 3. 2019

Dne 12. března si připomínáme 20 let od vstupu České republiky do NATO. Tehdy v roce 1999 předali ve Spojených státech ministři tří zemí (ČR, Polsko a Maďarsko) ratifikační listiny tehdejší šéfce americké diplomacie Madeleine Albrightové.

„Tento akt považuji za nejdůležitější moment naší polistopadové historie,“ říká předseda krajské organizace TOP 09 na Vysočině Jiří Blažek. Česká republika byla mezi prvními třemi zeměmi tzv. východního bloku, které Alianci rozšířili.

„Není samozřejmostí a je to především zásluha našeho členství v Alianci, že můžeme žít v míru a případným hrozbám z východu čelit jako členové silného vojenského paktu. V této souvislosti si vždy také vzpomenu na prezidenta Václava Havla, který má velké zásluhy na našem vstupu do NATO. Pevně věřím, že zůstaneme i nadále spolehlivými členy a partnery pro ostatní členské země v Alianci. Na závěr bych chtěl připomenout odvahu a statečnost našich vojáků, kteří plní úkoly, vyplývající z našeho členství, po celém světě a poděkovat jim za jejich nasazení,“ doplnil své zamyšlení Jiří Blažek.

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme