Augustýn: Věřím, že se brzy podmínky pro speciální školy zlepší

29. 6. 2023

V pátek 23. června navštívil Tomáš Augustýn společně s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem a poslanci Martinou Ochodnickou a Matějem Ondřejem Havlem pražskou školu pro děti s těžkým kombinovaným postižením. Právě pro zaměření na těžké kombinované postižení je tato škola v Česku jedinečná, dokonce mají i děti, které jsou v paliativní péči.

Zajištění vzdělávání pro tyto děti je velmi náročné, většina z nich potřebuje neustále péči jednoho člověka výhradně pro sebe. Také potřebují přímo na místě využívat péče odborníků jako například zdravotník či fyzioterapeut.

Ve školství se před několika lety změnilo financování z MŠMT, které bylo pro běžné školy velkým posunem vpřed. Z kapitačních plateb se přešlo na výkonové. Bohužel se ale nepodařilo v rámci financování dostatečně zohlednit specifika speciálních škol. Výsledkem je, že rodiče postižených dětí nejsou schopny sehnat školu s prezenční docházkou a velmi často končí na domácím vzdělávání, kde dítě zdaleka nedostává takovou péči, podporu a vzdělání, které má dostávat ve speciální škole.

„Během naší návštěvy se podařilo pojmenovat některá meziresortní slepá místa a ihned se začíná jednat. Věřím, že brzy se podmínky pro speciální školy zlepší. Dalším krokem pak bude zajištění dostatečných kapacit těchto zařízení. Lidé si obvykle myslí, že těžce postižené děti nemá smysl vzdělávat a že otravovat je školou nemá smysl. Opak je však pravdou, a právě díky vzdělání a péči ve školách tyto děti mohou prožívat kvalitní a šťastný život i s dalšími vrstevníky," zhodnotil přínos návštěvy Tomáš Augustýn (TOP 09).

Mgr. Tomáš Augustýn, Ph.D. je ředitelem ZŠ Leandra Čecha Nové Město na Moravě a předsedou MO TOP 09 Nové Město na Moravě.

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Galerie
Štítky
Osobnosti: Tomáš Augustýn
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme