Augustýn: Partnerství mezi městy má smysl

7. 8. 2023

Náš člen Tomáš Augustýn je v Novém Městě na Moravě předsedou komise rady města pro mezinárodní spolupráci. Toto město má celkem čtyři partnerství: Ziano di Fiemme v Itálii, Waalre v Nizozemí, Mižhiriji na Ukrajině a dále je členem Sdružení Nových Měst Evropy.

„V posledních letech byla veškerá mezinárodní spolupráce s výjimkou Mižhirije nulová. To jsem chtěl změnit již při svém nástupu na novoměstskou školu. I s tímto cílem jsem šel do předsednictví komise pro mezinárodní spolupráci. Navázat kontakt u mrtvého partnerství se ukázalo složitější, než by se mohlo zdát. Po půlroční snaze se konečně podařilo a mohl jsem se přímo v Zianu setkat s vedením této obce,“ mluví o své motivaci Tomáš Augustýn.

Ziano di Fiemme je horská obec v nadmořské výšce 1000 metrů v provincii Trentino, ležící ve známém údolí Val di Fiemme. Žije zde asi dva tisíce obyvatel. V nedalekém biatlonovém areálu se pravidelně konají závody světového poháru a v roce 2026 bude Val di Fiemme hostit program XXV. Zimních olympijských her ve skocích na lyžích, běhu na lyžích, severské
kombinaci a rychlobruslení.

„Během naší schůzky jsme se dohodli na dalším postupu, jak se budeme snažit obnovit naše partnerství a naše vztahy rozvinout do funkční a přínosné spolupráce. Obě strany mají té druhé co nabídnout, a proto vidím budoucnost partnerství mezi Novým Městem na Moravě a Ziano di Fiemme optimisticky,“ konstatuje na závěr ředitel novoměstské základní školy Leandra Čecha a člen TOP 09 Tomáš Augustýn.

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Galerie
Štítky
Osobnosti: Tomáš Augustýn
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme