Augustýn: Chystá se návrat koly a koblih do škol?

9. 4. 2018

Když se mě někdo zeptá, co udělala ministryně školství Valachová dobře, odpovím, že kromě otevření otázky platů pedagogů také zavedení pamlskové vyhlášky. V platnost vstoupila před dvěma lety a upravuje potraviny, které lze prodávat na půdě školy. Zákaz tak dostaly sladké nápoje, kola, bagety s hromadou dresinku, párky v rohlíku, brambůrky, koblihy a jiné pochutiny. Řediteli škol byla hojně kritizována, já jsem ji však přijal s radostí.

Jedni kritikové tvrdili, že když si to děti nekoupí ve školním bufetu, tak to koupí za rohem v obchodě. Tak jsem si říkal, jestli bychom teda v těch školách neměly prodávat i cigarety a lahváče, protože ty by dětem možná v tom obchodě za rohem taky prodali. Anebo pěkně ubalené jointíky trávy, se kterými na ně u školy taky možná někteří číhají.

Druzí kritikové tvrdili, že budou muset bufety zavřít, protože děti ty zdravé potraviny nebudou kupovat. Já se hodně pohybuji po různých základních školách, vždy si dopřeju a zamířím do školního bufetu. Tam kde jej nezrušili si pochvalují, jak se jim daří, protože když nemůžou prodávat nezdravé, děti musely sáhnout po stravě zdravé a světe div se, ono jim to chutná.

Kudy chodím, tudy říkám, že škola má jít příkladem. Žáky učíme zdravému způsobu života, zdravému stravování, odpovědnému spotřebitelství a pak jim v bufetu dáme vybrat párek v rohlíku, umělou bagetu nebo koblihu? Tady selháváme už v samotném základu pedagogiky. Kážeme vodu a sami se na dětech snažíme vydělat nezdravou stravou.

Ministr školství se nyní zabývá revizí vyhlášky. Pevně doufám, že nebude zrušena, ale jen mírně upravena a na děti nebudou útočit automaty na kolu a bufety plné dresinku a koblih.

 

 

Mgr. Tomáš Augustýn, ředitel ZŠ a MŠ v Novém Veselí

Štítky
Osobnosti: Tomáš Augustýn
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme