Zdeněk Jaroš: Práce pro Pelhřimov mě stále baví, mám ještě velké plány

22. 9. 2022

Místostarosta Pelhřimova, podnikatel, sportovec a člověk, který má rád legraci a férové jednání. Za čtyři roky na radnici se mu podařilo rozhýbat to, co léta nešlo. Úsilím sportovce a vytrvalostí podnikatele se město posunulo dopředu. Nezabrzdily ho covidové roky, ani nevůle některých lidí. Kde je cíl, je i cesta.

Když jste se před čtyřmi lety pouštěl do práce pro město, dal jste si za cíl, že Pelhřimov rozhýbete. Podařilo se vám to?

Věřím, že ano. V mnoha ohledech. Je pravda, že v porovnání s podnikáním jsou procesy na radnici mnohem pomalejší, ale i tak se nám podařilo vše zrychlit. V Pelhřimově zoufale chyběly cyklostezky. Jsou potřeba nejen pro rozhýbání mladých lidí. Pustil jsem se do přípravy pozemků, byly to fakt stovky. Nebylo jednoduché se domlouvat s majiteli. Jsem rád, že se nám to daří.

Jaké jsou výsledky?

V letošním roce začneme budovat cyklostezku okolo rybníku Stráž a začne stavba cyklostezky na Pavlov-Vokov. To je takové moje dítě. Jsme v kopcovitém terénu a tato trasa je široko daleko jediná rovina. Myslel jsem si na ni tak dvacet let. Když jsem hrával aktivně basketbal a chtěli jsme s kamarády vyjet z Pelhřimova, volili jsme směr na Rynárec.  Cyklostezka bude dlouhá 3,5 km, vznikne na ní most přes řeku Bělou, jak pro pěší, tak pro cyklisty. Napojí se na další úsek cyklostras, aby si lidé mohli vyjet kolem Pelhřimova. Doufám, že se mi podaří dotáhnout další nové cyklookruhy, a to i pro pěší. Mám je v hlavě už připravené a pojmenované. Inspiroval mě náš výborný pivovar Poutník. Takže by to byly okruhy – Poutníkova desítka, Poutníkova jedenáctka a Sváteční čtrnáctka.

V historickém centru se nachází děkanská zahrada, se kterou máte velké plány. Přibližte nám je.

Našli jsme vhodný pozemek pro umístění minigolfu, takže ho odtud můžeme přestěhovat na sportoviště. Do historického centra a do této zahrady se minigolf opravdu nehodí. Na sportovišti bude pro minigolf skvělé zázemí. Zahrada má být zahradou. Připravili jsme projektovou dokumentaci děkanské zahrady a počítáme s tím, že bude přístupná veřejnosti, osazena zahradním mobiliářem s vodními prvky. Bude sloužit také jako přímý průchod ze sídliště do města.

V ozelenění Pelhřimova chcete pokračovat i na dalších místech?

Území kolem děkanské zahrady by mělo být zelené srdce Pelhřimova. S rybáři se nám podařilo vyměnit rybník Moučka na sídlišti. Z něj teče potůček do Strachovských rybníků a my nyní usilujeme o jeho získání do našeho vlastnictví. Upravíme ho včetně okolí a vzniknou tady vodní hrací prvky pro děti. Ze Strachovských rybníků jde zelený pruh do města, a právě v něm bychom chtěli vodu vytáhnout na povrch a vytvořit tak krásné zelené území s vodními prvky. Rád bych, aby se do ulic dostalo více stromů. Začneme v ulici K.H. Borovského, která se bude rekonstruovat. Vznikne tam stromořadí, které nabídne stín a ochranu před horkým počasím.

Rozvoj města spočívá ve strategických projektech, ale také v těch provozních. Jaké byly čtyři roky na radnici v této oblasti?

Opravili jsme spoustu silnic a kanalizací, to se děje v rámci obnovy města. Každý rok investujeme 45 milionů korun do obnovy kanalizačních sítí – ruku v ruce s tím jdou opravy a modernizace chodníků, veřejného osvětlení. Chápu, že to je někdy složité pro občany, kteří v těchto částech bydlí. Ne vždy se daří skloubit naše práce se síťaři. Vždy se totiž snažíme, když opravujeme naše komunikace, aby tam rovnou byly předělané nové sítě – plyn, internet, elektřina atd. Vloni i letos se nám stalo, že my jsem hotoví a plynaři mají skluz, takže silnice je stále rozkopaná a pro lidi je to nepříjemné. Některé věci nejsou v našich silách.

Rekonstrukci malé scény v kulturním domě jste na počátku zastavil a později jste ji dotáhl do dnešní podoby. Jaký byl důvod?

Původní projekt, se kterým přišlo kulturní středisko, byl na 7,5 milionů korun. Když jsem se na něj důkladně podíval, bylo mi jasné, že to neodpovídá realitě. Zastavil jsem ho. Ale ne proto, abych to celé stopnul. Právě naopak jsem chtěl, aby to mělo vše hladký průběh. Počkali jsme rok, z rozpočtu města jsme vyčlenili dostatečné peníze a výsledek vidíte sami. Máme v Pelhřimově velmi příjemný kulturní stánek s letním kinem. Budu prosazovat, aby tento prostor mohly využívat místní spolky zdarma.

 Jaké investice připravujete pro základní školy?

Na základních školách – Na Osvobození a na Pražské máme projekty na dobudování učeben. Na Pražské vznikne jedno nové patro s moderními učebnami a fotovoltaikou na střeše. Základní školu Na Osvobození čeká stavba nového zázemí u sportoviště. Tyto projekty se snažíme dostat do evropských dotačních fondů, kde je možnost získat až 95 % spolufinancování. S modernizací počítáme i u dalších škol.

Obchodní dům Vysočina je vředem města. Jaké jsou možnosti jeho využití?

Bylo by to skvělé komunitní centrum. Všechny spolky, které u nás působí, by tady mohly mít zázemí a poskytovat své služby. Je samozřejmě zapotřebí kompletní rekonstrukce a modernizace.

Máte úspěchy v řešení situace s bydlením?

Podařilo se nám vykoupit a připravit další část pozemků pro výstavbu v lokalitě Polní Dvůr pro výstavbu bytových domů a individuálního bydlení.

Jaká je v Pelhřimově nálada po covidových letech?

To nepříjemné a složité covidové období jsme zvládli. Nálada je mnohem lepší. Snad se to jen trochu ještě projevuje na účasti při kulturních akcích.

Co vás právě teď v Pelhřimově trápí?

Aktuálně nás všechny ještě víc bude trápit situace na poli energií. Město to bude stát miliony nad rámec, se kterým jsme počítali. Pro letošní rok to bude přes 16 milionů korun navíc. Řešíme energie na sportovišti. Rozpracovaný projekt na bazén se nyní stopnul, právě kvůli cenám energií. Energie hrají hlavní roli i v architektonické studii na Sporthotel a také u nového pláště pro zimní stadion. Pracujeme na energetické studii celého sportoviště – řeší se fotovoltaika, různé vrty, kogenerační jednotky. Je to velký areál, ale musíme to vše doladit také do ekonomiky provozu.

Cítíte se jako politik?

Stále jsem Zdeněk Jaroš, občan města Pelhřimova, který se snaží město vylepšit a dělá vše proto, aby po nás zůstalo něco dobrého a smysluplného.

Zdroj: volební noviny TOP 09 Pelhřimov

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme