V Želivě se opět bude vařit pivo

11. 12. 2011

V neděli 11. prosince se znovu otevřely brány nově zrekonstruovaného želivského klášterního pivovaru. Slavnostní požehnání pivovaru provedl želivský opat Bronislav Ignác Kramár, který děkoval za pomoc při realizaci rekonstrukce, také Jiřímu Blažkovi, krajskému předsedovi TOP 09 v Kraji Vysočina. Následovala exkurze pivovarem, při které hosty provázel sládek Jiří Novák. Po prohlídce přišlo na řadu ochutnávání šesti druhů piva, které se zde bude vařit podle starých receptur.

„Jsem moc rád, že se podařilo pivovar nově otevřít a těším se, až sem na jaře zavítám na kole a pozvu sem své přátele. Želiv má výhodnou polohu, je kousek od Prahy i od Brna. A není to jen tak obyčejný pivovar. Je klášterní, a to samo o sobě do těchto míst může zavést mnoho lidí. Těším se, až se tam potkáme,“ ocenil pivovar Jiří Blažek.

Z historie želivského pivovaru

Prokazatelně se pivo vařilo na Želivě už od roku 1617, i když první ne příliš jasné zmínky jsou už z 14. stolení. V padesátých letech zde byl internační tábor a od roku 1956 až do roku 1992 psychiatrická a protialkoholní léčebna. Premonstráti se dvěma společníky obnovili vaření piva v roce 2003. Pivovaru se ale příliš nedařilo pro jeho zastaralou technologii a tak jeho činnost byla o šest let později zastavena.

„Naším cílem bylo vybudovat malý zážitkový pivovar, který by navázal na tradici vaření klášterního piva v Želivě. Specifickou nabídku budeme mít pro pivní fandy, kterým nabídneme možnost si uvařit vlastní pivo pod vedením našeho sládka,“ přibližuje záměry pivovaru  jednatel společnosti a správce želivského kláštera František Marek.

Irini Martakidisová, vedoucí krajské kanceláře
Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme