T0P 09: Odmítáme braní pacientů na Vysočině jako rukojmí

6. 1. 2011

T0P 09: Odmítáme braní pacientů na Vysočině jako rukojmí

Jihlava – TOP 09 kritizuje akci lékařů v nemocnicích na Vysočině, kteří začali podávat hromadně výpověď. Podle krajského předsedy TOP 09 na Vysočině Jiřího Blažka je to nezodpovědný krok, který místo řešení problémů situaci komplikuje. Přitom od roku 2000 došlo k navýšení výdajů na zdravotnictví téměř o dvojnásobek.

„Odmítám jednání lékařů, kteří dělají z pacientů svá rukojmí. Svým jednáním vyvolávají lékaři strach u pacientů a starších lidí, kteří potřebují lékařskou péči. Údaje z ministerstvech jasně ukazují, že platy lékařů rostly v posledních patnácti letech rychleji než ekonomika a průměrná mzda. Tato kampaň devalvuje lékařské povolání,“ hodnotí Jiří Blažek a dodává, že šetřit se opravdu musí, proto je potřeba myslet v horizontu několika let dopředu. Podle něj je potřeba dát ještě chvíli čas ministru Hegerovi, aby měl prostor na dotažení této záležitosti.

Odchodem tří a půl tisíc lékařů v České republice se české zdravotnictví dostane na úroveň kapacit jako před deseti lety. V současné době působí v nemocnicích 18 592 lékařů, zatímco v roce 2000 jich bylo 15 443. Snížení lékařského personálu se podle ministerstva zdravotnictví neodrazí na poskytované péči, protože ministerstvo okamžitě zahájilo jednání s nemocnicemi a hejtmany, aby nedošlo ke snížení péče o pacienty.

Peníze z vracení regulačních poplatků mohly jít na platy lékařům

Určitý podíl na vyhrocené situaci nesou i samotné kraje. Ty jsou zřizovatelem dvanácti procent nemocnic v České republice. Podle Jiřího Blažka mohly kraje použít zdroje za náhradu regulačních poplatků ve svých nemocnicích na zvýšení platů lékařů, kteří v těchto nemocnicích pracují. Celkem se jednalo o půl miliardy korun. Konkrétně kraj Vysočina vrátil pacientům v darech za náhradu poplatků v roce 2009 téměř padesát miliónů korun.

„Kraje měly také dostatek času, aby se pustili do koncepční práce na systému zdravotnictví. Nemuselo to zajít tak daleko,“ uzavírá Jiří Blažek.

 

Ing. Jiří Blažek, předseda krajského výboru
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme