Radnice se v novém ukáže do roka

25. 4. 2023

Stará radnice v Havlíčkově Brodě prochází desetiletou rekonstrukcí, která by měla být dokončena na jaře 2024. V poslední etapě se obnovují prostory po přestěhované krajské knihovně a byly objeveny nové nálezy, jako původní strop a stopy po požáru. Po dokončení rekonstrukce se z památky stane reprezentativní kulturní srdce města s informačním centrem, expozicí historie a výstavními prostory.

Na jaře 2024 by se měla podle plánů havlíčkobrodské radnice představit veřejnosti kompletně zrekonstruovaná Stará radnice. Ta nyní prochází poslední etapou stavební proměny, jejímž úkolem je hlavně obnova prostor po přestěhované krajské knihovně.
V jádru gotická, renesančně upravená dominanta centrálního náměstí vznikla na konci 15. století. Charakteristické průčelí s vysokou atikou s cimbuřím a štítem s hodinovou věží proslulo zejména díky výklenku, v němž je umístěn kostlivec Hnát.
„Rekonstrukce běží přes deset let a stála město hodně peněz. Ale promítají se tu dějiny stavebního vývoje města,“ upozornil na význam památky místostarosta Libor Honzárek (TOP 09). I po tolika staletích přitom také poslední etapa prací už přinesla překvapení.
„V patře byl odhalen původní strop s místy zdobenou trámovou konstrukcí a v průchodu ve východní části se našly stopy po požáru, jehož datum se teprve musí upřesnit,“ uvedl David Pavlata z telčského pracoviště Národního památkového ústavu. Architekti s památkáři nyní hledají způsob, jak nové nálezy uplatnit v budoucích prostorách.
Práce za předpokládaných 30 milionů korun by měly proměnit prestižní památku v reprezentativní kulturní srdce Havlíčkova Brodu. V přízemí tu najde novou adresu informační centrum, na které naváže expozice historie města. V patře přibudou další dva sály i výstavní prostory.
Zdroj: Právo - Vysočina

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Štítky
Osobnosti: Libor Honzárek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme