Předsedou historických sídel byl znovu zvolen Libor Honzárek

24. 4. 2019

Na 10. řádném Sněmu historických sídel Čech, Moravy a Slezska (SHS ČMS), který se konal 28. - 29. března 2019 v Třeboni, byl do jeho čela na další čtyři roky již podruhé zvolen Libor Honzárek, místostarosta Havlíčkova Brodu.

Sdružení historických sídel je nestranická, dobrovolná a nevládní organizace sdružující na dvě stě historických sídel, ve kterých žije na 3 miliony obyvatel. Jde o města a obce v České republice na jejichž území jsou zachovány významné kulturní hodnoty, zejména nemovité památky. Toto Sdružení bylo založeno na základě iniciativy měst v roce 1990.

Činnost Sdružení se zabývá uchováváním, ochranou a využitelností našeho kulturního dědictví, popularizací a propagací památkového fondu, organizováním odborných konferencí, seminářů, výstav a soutěží podporující edukaci veřejnosti v oblasti památek a památkového urbanismu.  Spolupracuje s organizacemi mající podobné zaměření a s orgány státní správy při úpravách či tvorbě nových právních norem majících vazbu na památkový fond (v současné době jde například o nový zákon o ochraně památkového fondu či o rekodifikaci stavebního práva).

SHS ČMS organizuje například tradiční soutěž o Historické město roku, soutěž o památku roku nebo je garantem a organizátorem u veřejnosti populárních Dnů evropského dědictví (EHD), kdy se v září po dobu několika dnů mimořádně pro veřejnost otevírá na tisíc jindy běžně nepřístupných památek.

Desátý sněm v Třeboni ocenil práci předsedy v uplynulém čtyřletém období a pro následné roky 2019-2022 zvolil Libora Honzárka opět do svého čela.

"Rád bych v dalším funkčním období navázal na to, co se nám povedlo a pokusil se uskutečnit některé priority, které jsme si určili. Jedná se například o hledání možností financování nepamátkových objektů v chráněných území společně s Ministerstvem pro místní rozvoj. Dále hledání finančních prostředků pro fungování obnovených památek, společně s MF jednat o navýšení financí pro památky při tvorbě státního rozpočtu, prosazovat, v rámci RUD, bonifikace měst s památkovými rezervacemi a zónami, nebo se aktivně podílet na přípravě zákonných norem majících dopad na ochranu památek, zejména na přípravě nového památkového zákona," nastínil velké plány nově zvolený předseda Libor Honzárek.

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme