Martina Ochodnická: Prevence rakoviny zachraňuje každý rok ohromné množství životů

25. 12. 2023

38 poslankyň a poslanců napříč všemi kluby se již podruhé spojilo, aby podpořili kampaň pro prevenci rakoviny prsu, varlat a prostaty s názvem #proSEBEiPROně a také pro prevenci rakoviny děložního čípku s názvem #proNĚiPROsebe. Upozornit má především na to, že když budeme pečovat o sebe, budeme tu ještě dlouho pro naše nejbližší. Stejně jako na to, že když nezapomeneme očkovat naše děti proti HPV virům, budou tu pro nás, až budeme jednou potřebovat. „Je to téměř na den přesně 6 let, kdy jsem ležela v Brně na Žlutém kopci a čekala na operaci nádoru prsu. Bylo mi 33, doma dvě malé děti. Svůj strach jsem přetavila v mlčení a odhánění těch, které mám nejraději. Na operaci do Brna jsem odjela sama, v nemocnici pracovala, jako by se nic nedělo. Návštěvy jsem zakázala. A zase k údivu lékařů sama řídila domů,“ popsala osobní zkušenost Martina Ochodnická.

„Pár let nato jsem se stala poslankyní a potkala úžasné ženy z Aliance žen s rakovinou prsu, které mi ukázaly, že to jde i jinak. Že tu jsou organizace, kde je možné bezpečně sdílet nejen strach, bolest, zkušenosti, pochybnosti, ale třeba i ty nejtěžší chvíle, jako je postupné loučení. Jsem vděčná, že tyto organizace existují, protože mohou zásadně pomoci. Nám, pacientům, i těm, kteří nás mají rádi,“ dodala Ochodnická.

Kampaň podpořil také ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, který upozornil na to, co se již v prevenci podařilo. Od 1. 1. 2024 nabíhá nově screening karcinomu prostaty. Rozšířena byla také věková hranice očkování proti HPV virům od 11 do 15 let. Navýšeny byly rozpočty fondů prevence. Podařilo se prosadit tzv. „právo být zapomenut“, tedy institut, kdy pojišťovny a banky vyléčeného pacienta nebudou posuzovat jako nemocného. Došlo také k uvolnění jedné miliardy korun na nákup kolonoskopů pro screeningová pracoviště, která řeší karcinom tlustého střeva. Od 1. 1. 2025 přibyde možnost elektronického objednávání ke screeningovým programům.

Tiskové konference se zúčastnil také prof. Ladislav Dušek z ÚZIS, který upozornil, že včasná prevence může zachránit tisíce „člověkoroků“ ročně. Ročně je nově diagnostikováno na 7 000 žen s rakovinou prsu. Historii tohoto onemocnění má v ČR 90 000 žen. Včasná diagnostika je naprosto zásadní. Pětileté přežití od diagnózy evidujeme téměř u 100 % včasných záchytů. Zatímco u 4. stádia je to pouhých 12 - 15 %. Z velké části jde o maminky s malými dětmi.

1.1.2024 začíná plošný screening zhoubných nádorů prostaty, ve kterém jsme první zemí v Evropě. Nově diagnostikováno je 7 000 mužů ročně, s historií zde žije více jak 70 000 mužů. 3000 mužů přijde pozdě a jejich šance na přežití je tak razantně snížena. Každý občan v naší zemi má prevenci hrazenou z veřejného zdravotního pojištění. Pokud si někdo není jistý, jak postupovat a do programů vstoupit, nejjednodušší cestou je oslovit praktického lékaře nebo gynekologa.

Předseda správní rady VZP a poslanec Tom Philipp upozornil na zásadní podporu prevence ze strany VZP ve všech formách, ať už se jedná o pohyb, zdravou stravu nebo preventivní programy. Upozornil také na to, že u očkování proti HPV virům, které způsobují rakovinu děložního čípku, bylo rozšířeno očkovací okno od 11 do 15 let. Částečný příspěvek pak hradí pojišťovna i starším ženám a mužům. Na nový screening rakoviny prostaty pak mají nárok muži od 50 do 69 let. Vyšetření je velmi šetrné a začíná pouhým vyšetřením hladiny PSA v krvi. Až poté, v případě nálezu, nastupuje magnetická rezonance či další vyšetření. Další screeningový program pak mohou využívat kuřáci nad 50 let, kteří tak díky CT mohou zavčas zachytit rakovinu plic.

Tiskové konference se zúčastnily také neziskové a pacientské organizace v čele s Aliance žen s rakovinou prsu, o.p.s. Ředitelka Štěpánka Pokorná představila kampaň „Nejde jen o prsa“, díky které bývalé proškolené pacienty naučily samovyšetření 30 000 studentů na středních školách a desetitisíce lidí ve firmách. Na svém příkladu včasného záchytu tak upozorňují na to, že prevence má smysl. Michaela Tůmová z organizace Dialog Jessenius zase upozornila na práci směrem k prevenci karcinomu prostaty, ale i varlat a močového měchýře. Bývalý badmintonista Petr Koukal představil svůj příběh onkologického pacienta s nádorem varlete a organizaci STK pro chlapy, která upozorňuje na to, že by se muži měli starat o sebe minimálně stejně tak dobře, jako o svá auta. Veronika Macková z organizace Loono předvedla názornou ukázku samovyšetření prsu i varlat. Nedílnou součástí jejich práce je také skvělá aplikace „PREVENTIVKA“, která eviduje veškeré preventivní prohlídky a připomíná, abychom na sebe nezapomínali.

Poděkování patří všem, kteří se zapojili do kampaně, ze které vznikly krásné fotografie a která bude průběžně upozorňovat na důležitost prevence. Do konce roku 2023 probíhá v Poslanecké sněmovně také výstava fotografií Honza Jirkovský s názvem „Protajči se ke zdraví“. Fotografie zachycují krásu a sílu žen z Aliance žen s rakovinou prsu, které po diagnóze objevily pozitivní účinky „tai-ji“.

Martina Ochodnická, poslankyně z Vysočiny 

 

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Štítky
Osobnosti: Martina Ochodnická
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme