Lékaři dostali od ministra královský příděl, myslí si Blažek

15. 2. 2011

Nárůst platu o patnáct procent pro lékaře v době, kdy ostatní platy ve státní a veřejné sféře klesají desetiprocentním tempem, je luxusní privilegium. Podle krajského předsedy TOP 09 na Vysočině Jiřího Blažka nabídl ministr Heger lékařům za dané situace více než přijatelné řešení. Regionální lékařské odboráře proto vyzývá, aby při rozhodování o přijetí návrhu neztráceli zdravou soudnost.

„S ohledem na ekonomickou situaci v zemi, kdy by chtěly více peněz na platy svých zaměstnanců i jiné sféry, je navýšení až o osm tisíc korun maximum, které mohl ministr nabídnout. Za této situace očekávám, že se odbory a lékaři na Vysočině postaví této výzvě čelem a na nabídku kývnou,“ přeje si Jiří Blažek, který s ministrem Hegrem před několika týdny osobně rozebíral situaci na Vysočině.

V kraji výpověď podaly přes čtyři stovky lékařů, což je více jak polovina všech nemocničních lékařů. Jde tak o region s největším počtem výpovědí, které ohrožují stabilitu krajského zdravotnictví.

Lékaři svými protesty dlouhodobě usilují o kroky ve zdravotnictví, které povedou k lepšímu vzdělávání lékařů a k účinnému boji s korupcí. Ministr Heger už od počátku svého uvedení do funkce ministra podnikl v této oblasti první reformy. „Za posledních dvacet let je to právě tato vláda, která dokáže reformní kroky ve zdravotnictví dotáhnout do úspěšného konce. A lékaři by v tom měli aktivně začít pomáhat,“ dodává Blažek.

Ing. Jiří Blažek, předseda krajské organizace TOP 09 na Vysočině
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme