Jiří Blažek: Penzijní reforma nemůže způsobit poplach

21. 2. 2011

Po lékařích naplnila noviny podoba penzijní reformy. Ano, penzijní reforma je nutná, ale musí být založena nejenom na mezigenerační solidaritě, ale také na určité míře solidarity i v rámci daných pilířů.

Ministerstvo práce a sociálních věcí společně s dalšími politiky a odborníky na tuto oblast pracuje na finální podobě penzijní reformy. Návrhů je několik, a stále se rozpracovávají. Varianta, kterou zveřejnil tisk, je vytržena z kontextu a způsobuje poplašné zprávy. Do konce pololetí tohoto roku bychom měli znát paragrafové znění reformy, ministerstvo se k tomu zavázalo. Ale v tuto chvíli se stále jedná o pracovní varianty, není to žádné definitivní rozhodnutí o podobě penzijní reformy.

Nejlepší variantou je prosazení etapové transformace penzijního systému k výkonnějšímu vícesložkovému. Penzijní reforma by se neměla dotknout současných penzistů, ale pouze těch mladších a ekonomicky aktivnějších. Člověk, který si šetří na důchod, se může rozhodnout spořit nad zákonem stanovené minimum. A pokud má rodiče v penzi, z jeho účtu mu budou odcházet 2 % na jejich důchod.

Penzijní reforma musí být pečlivě zvážena a připravena. Jde přeci o naše zajištění v době, kdy si chceme užít zaslouženého odpočinku.

http://jiriblazek.blog.idnes.cz/c/1779...i-reforma-nemuze-zpusobit-poplach.html

Ing. Jiří Blažek, předseda krajské organizace TOP 09 na Vysočině
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme