Chtějí snížit automobilovou dopravu. Podpoří proto cyklisty.

25. 4. 2023

Město Pelhřimov chce rozšířit cyklistickou infrastrukturu a snížit množství automobilové dopravy. Koncepce zahrnuje vybudování sítě cyklistických tras a stezek pro rekreační i každodenní účely. Cílem je zvýšení bezpečnosti cyklistů a koordinace správy a údržby sítě cyklistických tras.

Město Pelhřimov nechalo zpracovat koncepci cyklistické infrastruktury. Má zájem rozšířit bezmotorovou dopravu, zejména cyklistiku. Slibuje si od toho snížení množství automobilové dopravy a souvisejících nehod, zlepšení ovzduší, veřejného zdraví a uvolnění veřejného prostoru, který je zablokovaný popojíždějícími i parkujícími auty. Pro odlehčení lokální dopravy je nutné, aby pokud možno rovinaté páteřní trasy spojovaly centrum města, sídliště, školy, sportoviště, průmyslovou zónu a autobusové nádraží.
„Musíme přihlížet k bezpečnosti cyklistů a dopřát jim bezpečný přejezd městem i dojíždění do města z místních částí, a to stanovením režimu na vozovkách přehledným značením, piktogramy, zaváděním cyklopruhů, protisměrných proudů pro cyklisty v jednosměrkách či povolení smíšených chodníků při zachování preference chodců," uvedl místostarosta Zdeněk Jaroš (TOP 09).
„Cílem je systematické rozšíření cyklodopravy ve městě, koordinace správy a údržby sítě cyklistických tras a zvýšení bezpečnosti pro cyklisty, a to se zachováním rovnováhy mezi jednotlivými druhy dopravy," doplnil.
Koncepce cyklistické infrastruktury v Pelhřimově je otevřený dokument, který se bude průběžně aktualizovat a doplňovat. Úvodní část pojednává o důvodech pro změnu, proč podporovat cyklistickou dopravu a zlepšení podmínek pro aktivní mobilitu.
Druhá část popisuje technické parametry jako cykloznačení a celkový prostor pro cyklisty, bezpečnost, právní odpovědnost a příklady pracovní náplně krajského a městského cyklokoordinátora. Koncepce cyklistické dopravy navrhuje vybudování sítě cyklistických stezek a cyklistických tras, které budou sloužit pro rekreační účely i pro každodenní cesty například do práce či do školy. Jednotlivé úseky jsou plánovány samostatně, zejména trasy mimo město, a také jsou a budou realizovány v rámci různých investic.

Zdroj: Jihlavské listy

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Štítky
Osobnosti: Zdeněk Jaroš
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme