TOP 09: Převod Činoheráku pod město byla chyba

12. 11. 2015

Činoherní divadlo mělo zůstat nezávislou organizací, kterou by  město podporovalo formou dotace. Podle politiků TOP 09, kteří tento model prosazovali, se to ukazuje právě nyní, kdy se zásadně zvýšily náklady na provoz nově vzniklé příspěvkové organizace města - Činoherní studio.

Zastupitelé města za TOP 09 Radim Bzura a Ilona Tajchnerová podporovali nezávislost Činoheráku na radnici a navrhovali, aby ho město nadále finančně podporovalo, ale neřídilo jako svoji organizaci. Provoz divadla jako příspěvkové organizace je navíc podstatně nákladnější.

Vedení města a letos v červnu utvořená neformální koalice upřednostnila politický dohled nad vlastní příspěvkovou organizací, a to bez ohledu na náklady. Již nyní se ale ukazuje, že na toto rozhodnutí obyvatelé města doplatí. Jen v letošním roce bude provoz studia pro radnici dražší o 1,5 milionu korun. Příští rok bude muset radnice přidat o 5 milionů korun víc než platila v předchozích letech,“ říká zastupitel Radim Bzura (TOP 09).

Provoz příspěvkové organizace je pro město vždy finančně méně výhodný, než když pomáhá dotacemi nezávislému subjektu, který si zajišťuje i další zdroje svého financování. „Zatímco dotace města pro obecně prospěšnou společnost byla kolem 9,5 milionu korun, návrh na financování nově vzniklé příspěvkové organizace města Činoherní studio je pro další rok 14,5 milionu korun. Fakt, že město vyřešilo krizi Činoheráku za pouhé tři dny nás vyjde velmi draho,“ míní Radim Bzura.

Vždy jsme se dovolávali osobní odpovědnosti všech zastupitelů, kteří tento návrh podpořili, ale marně. Nyní město připravili o miliony korun,“ komentuje zastupitelka Ilona Tajchnerová (TOP 09). Podle ní v těchto dnech město ruší dotace pro jiné organizace. „Paradoxně v těchto dnech vedení města rozhodlo o tom, že skončí podpora města pro spolek seniorů Elixír. Mimo jiné právě pro nedostatek financí, a to šlo o pouhých 300 tisíc korun,“ upozornila Tajchnerová.

Radka Ostřížová, krajská manažerka pro Ústecký kraj

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme