Michal Kučera ke zneužívání moci Andrejem Babišem vůči nezávislým institucím demokratické společnosti

10. 5. 2017

To, co prosazoval bývalý prezident Václav Havel, tedy boj za lidská práva a vyšší společenskou morálku a také to, čím si ČR zajistila respekt v demokratickém světě, nyní pošlapávají prezident Miloš Zeman a ministr Andrej Babiš,“ prohlásil ve Sněmovně předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Michal Kučera.

Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové,

dovolte mi, abych se za klub poslanců TOP 09 vyjádřil k programu této schůze, tedy k „zneužívání moci ministrem financí Andrejem Babišem vůči nezávislým institucím demokratické společnosti“.

 Už ze samotného názvu programu dnešní schůze doslova běhá mráz po zádech. Je to právě zneužití moci, kterým Andrej Babiš přivedl naši zemi do krize. A je třeba říct, že současná krize není pouze krizí této vládní koalice, ale především krizí demokracie, kterou jsme tady od pádu komunistického režimu zřejmě nezažili. Ohýbána je morálka, jsou tady ohýbány zákony, je tady ohýbána dokonce i samotná Ústava.

 Prezidentu republiky je milejší návštěva komunistické Číny, nežli zajištění politické stability ve vlastní zemi a ministru financí krytí svých daňových podvodů, před prosperitou celé společnosti. Nemluvě o některých soukromoprávních médiích, ve kterých jsou prezentovány názory pouze jednoho politického subjektu za účelem poškození svých politických konkurentů, ačkoli je to jejich vlastníkem popíráno. Vím, že se to zdá jako klišé, ale nejedná se o nic menšího, než o souboj dobra a zla, souboj demokracie a oligarchie. Dnes už je snad všem jasné, že Miloš Zeman a Andrej babiš jedním jsou. Jsou nerozdělitelní souputníci z dob nomenklaturního socialismu, z dob socialistických prognostických ústavů a podniků zahraničního obchodu. Kdo si myslel, že tito lidé zmizeli nenávratně v minulosti, tak se šeredně mýlil.

 Za TOP 09 mohu říci, že jsme v našem postoji konzistentní. Ať už k působení prezidenta Zemana, tak k působení Andreje Babiše ve vládě ČR. A to od jejího samotného počátku. Je třeba připomenout, že Andreje Babiše do křesla ministra financí nezvolil lid, ale byl tam jmenován po dohodě sociálních demokratů a Lidovců, a to i přes to, že od  samého začátku Andrej Babiš byl v jasném střetu zájmu a bylo jen otázkou času, kdy dospěje vláda hnutí ANO, ČSSD a strany lidové do krize, která je dnes už krizí nejen vládní, ale i krizí celospolečenskou a krizí morálky. Za to nese plnou odpovědnost nejen Andrej Babiš a hnutí ANO, ale taky ČSSD a strana Lidová.

 Dovolte mi však dát tomuto mému projevu trochu širší kontext a také abych se porozhlédnul po okolních evropských zemích.  Tedy po zemích „staré Evropy“ , které jsme měli společně s panem prezidentem Havlem po roce 1989 za vzor

 Karl-Theodor zu Guttenberg

- německý ministr obrany (březen 2011)

- Rezignoval kvůli opsání části své disertační práce.

 Christian Wulff

- německý prezident (únor 2012)

- Rezignoval kvůli nejasnostem ohledně půjčky na dům a nátlaku na deník Bild, aby tyto citlivé informace nezveřejňoval.

 

Hans-Peter Friedrich

- německý ministr zemědělství, dříve vnitra (únor 2014)

- Rezignoval v souvislosti se zneužitím svého postavení a přístupu k informacím, kdy sdělil ještě jako ministr vnitra informace týkající se vyšetřování opozičního poslance za SPD.

 

José Manuel Soria

- španělský ministr průmyslu (duben 2016)

- Rezignoval kvůli vlastnickým podílům ve firmách sídlících v daňových rájích.

 

Bruno Le Roux

- francouzský ministr vnitra (březen 2017)

- Rezignoval kvůli podezření, že ještě jako řadový poslanec zaměstnával v průběhu letních prázdnin své dcery jako parlamentní asistentky.

 A pak je tady ještě jedna země. V té zemi je možné, aby byl součástí vlády a ministrem financí člověk, který:

 - byl údajně agentem STB a nemohl tak získat lustrační osvědčení

- je v permanentním střetu zájmů, například při schvalování podpory biopaliv či dotační podpory zemědělství

- dosadil do státních orgánů osoby, které jsou ve střetu zájmů a kryjí jeho podnikání

- je vyšetřován z dotačního podvodu, kterého se dopustil při stavbě svého rekreačního areálu

- nedokázal vysvětlit, kde získal finance na nákup korunových dluhopisů

- nákupem korunových dluhopisů se patrně dopustil krácení daní

- ovlivňuje svá média a objednává si mediální likvidaci svých politických oponentů

- nahlíží do živých policejních spisů a shromažďuje utajované skutečnosti, čímž patrně páchá trestnou činnost

- ovlivňuje jmenování vysoce postavených osob

 Politik, který není ochoten rezignovat a drží se svého postu i za cenu mezinárodní ostudy a pošlapání morálky. Jistě tušíte o jaké zemi mluvím. Ne, není to žádný postsovětský satelit ze střední Asie. Tou zemí je, vážené kolegyně a kolegové, bohužel Česká republika.  

 Je to více než rok, kdy jsme se zde naposledy sešli pouze a jen kvůli Andreji Babišovi. Je to více než rok, kdy měl premiér Bohuslav Sobotka jasnou příležitost ministra financí odvolat. Tuto možnost však nevyužil. Jaké to má následky? Nyní stojíme ještě před mnohem většími kauzami. Nejen kauzou krácení daní při nákupu korunových dluhopisů, ale především kauzami objednávek dehonestace politických konkurentů ve vlastních médiích či nahlížení do policejních spisů.

 Předně musím říci, že považuji při nejmenším za neslušné, jak se pan ministr vyjadřuje na dosud zveřejněných nahrávkách na adresu svých koaličních partnerů. Tento problém však vnímám v jakési lidské rovině, kdy pan ministr financí pouze dává najevo, jak lidmi okolo sebe pohrdá a je si jistý tím, že všechno lze koupit. Jde pouze o cenu.

V čistě morální rovině pak vnímám zneužití informací k poškození konkurentů v době, cituji „socanského sjezdu“ a „před parlamentními volbami“. A to už pomíjím, jakým slovem označuje své zaměstnance.

 Za zásadní však považuji informace, které vyplývají z dalších zveřejněných nahrávek, a které lze, s velkou pravděpodobností, označit za trestný čin. Předně trestný čin „nepřekážení trestného činu“, tedy, že ačkoli měly zúčastněné osoby důvodné podezření na nekalé jednání, tak jej nenahlásily orgánům činným v trestním řízení, popřípadě se dopustily trestného činu v přípravě, kdy mohlo dojít i k plánování vydírání dotčených osob. Naprosto šokující jsou pak informace, že měl ministr financí k dispozici tzv. živý spis z vyšetřování i jeho vztahy se všem dobře známým plk. Robertem Šlachtou.

 Vážené kolegyně, vážení kolegové,

 jsem přesvědčen, že tato situace má pouze jedno jediné východisko. Tím východiskem je odvolání pana ministra financí Andreje Babiše z Vlády České republiky a odchod, a to zdůrazňuji, a odchod Andreje Babiše z politiky. Tedy tak jak je to běžné v západoveropských demokraciích. Proto TOP 09, podporuje poslední krok pana premiéra Bohuslava Sobotky, který již doručil panu prezidentovi návrh na odvolání Andreje Babiše a vyzýváme prezidenta republiky, aby dle zvyklostí dosavadní praxe a základního pramene českého práva, tedy Ústavy České republiky, neodkladně konal a odvolal ministra financí.

Současně požadujeme, aby na ministerstvo financí nebyl jmenován nikdo, kdo má vazby na Agrofert, hnutí ANO nebo osobu Andreje Babiše.

V ideálním případě navrhujeme, aby ministerstvo financí řídil do řádných či předčasných voleb předseda vlády Sobotka a udělal vše proto, aby očistil dobré jméno ministerstva financí.

Dobré jméno České republiky budeme schopni očistit až v následujících volbách. A to volbách do Sněmovny a také ve volbách prezidentských.

 

Děkuji Vám za pozornost.

 

 

 

 

Michal Kučera, poslanec PSP ČR

Štítky
Osobnosti: Michal Kučera
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme