Michal Kučera: Peníze v kraji budou, dejme je lidem s nápady a vizí

Skoro před rokem se Michal Kučera stal radním, který je odpovědný za rozvoj kraje. Jako jeden z mála politiků říká, že problém nejsou peníze, ale chybí zajímavé projekty a lidé, kteří by je přinášeli. Letos kandiduje do Poslanecké sněmovny.

29. 9. 2021

Pane Kučero, peníze nejsou problém? Vždyť se dnes každý politik předhání sliby o tom, kolik peněz pro kraj zajistí.

No vidíte a bylo to k něčemu? Peníze se vždycky nakonec utratí. My mnohem víc potřebujeme lidi, kteří nemají kraj jen jako kasičku na peníze, ale vnímají ho jako svůj domov. Když budete přemýšlet, co uděláte doma, budete pečlivě zvažovat, zda to más mysl, zda se investice zhodnotí - třeba i pro děti - a jestli to vážně potřebujete. Budete jinak přemýšlet o udržitelnosti a užitečnosti. A to je ten způsob myšlení, který občas postrádám.

Vám se podařilo se zastupitelem Petrem Medáčkem, starostou Budyně nad Ohří, zajistit skoro třicet milionů pro venkov, náš kraj ale není znám malebným venkovem.

No vidíte, není znám, ale máme tu desítky krásných a udržovaných vesnic. V rámci škrtů hrozilo, že tyhle peníze zmizí, ale podařilo se je vrátit. U nás víc než jinde hrozí, že lidé odejdou do měst, proto je důležité podpořit ty starosty, kteří chtějí, aby se jejich obyvatelé cítili dobře.

Ale venkovský kraj nejsme.

Ne, ale kdo ví, jak bude náš kraj vypadat za deset let? Vždyť si to představte, kdybychom měli stroj času, málokdo by před třiceti lety věřil, že se podaří zachránit Krušné hory a že naše děti nebudeme muset posílat na pobyty mimo kraj, aby správně rostly. Nebo že tu budeme mít národní park. Zdaleka nejsme jen kraj uhlí. Jsme svědky obrovské změny a ta pokračuje.

Jak?

Kraj se bude měnit díky útlumu těžby i uhelných elektráren. Obstojíme, když tady budou mít lidé práci a bude se jim tu dobře žít. Když napíšeme lepší příběh pro náš kraj. Myslím, že úvodní kapitolu máme.

9a02b95a-d00f-4b4a-beff-b19fc1395372

Co se v ní píše?

Nepochybuji o tom, že Ústecký kraj dostane nemalé peníze v rámci evropských fondů. Snahou Spojenců pro kraj bylo, aby kraj transformaci opravdu řídil a odebral ji z rukou různých externistů a lobbistů. Máme před spuštěním krajský projekt transformačního centra. Každému, kdo tu žije, je jasné, co potřebujeme: Kvalitní školy a skvělé učitele, podporu podnikání a to zejména v oblasti regionální výroby  a kreativní průmysl, který nebude považován za volnočasovou aktivitu, jde o regulérní ekonomický obor. 

Řekněte nám jednu konkrétní věc, které chcete dosáhnout?

Chci, aby se dokončila stezka kolem Ohře a chci si dojet na kole z Loun až do Hamburku.

Štítky
Osobnosti: Michal Kučera
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme