Kandidáty do zastupitelstev na Děčínsku dělí až 75 let

29. 8. 2018

Průměrný zájemce o křeslo v zastupitelstvu zestárl a zmužněl. O téměř osminu menší zájem pracovat pro svou obec, výrazná převaha mužů a nezájem mladých. Tak vypadají kandidátky pro letošní komunální volby na Děčínsku ve srovnání s těmi předešlými.

O hlasy voličů se bude první říjnový víkend ucházet přesně 2398 žen a mužů. To je o 13 procent méně než před čtyřmi lety. Své posty neobhajuje řada starostů. Podle Sdružení místních samospráv ČR (SMS) jsou hlavními důvody byrokracie a velká zodpovědnost až kriminalizace práce v zastupitelstvech.

„Tlak na kriminalizaci volených zástupců je značný a vede k výraznému snížení kvality života, zhoršení rodinných vztahů či společenské dehonestaci.“ řekl předseda SMS Stanislav Polčák.

Ve více než pětině obcí na Děčínsku a Šluknovsku si tak budou voliči vybírat z jedné kandidátky. Menší zájem je i mezi mladými. Těch do 19 let kandiduje pouhých 12, v roce 2014 to bylo o dva více.

O politické dění jsem se zajímal už mnohem dříve. Po volbách do Sněmovny jsem se rozhodl, že nestačí jen sdílet příspěvky na Facebooku a chodit k volbám,“ přiblížil svou motivaci ke kandidatuře 19letý student Kristián Zeman z Děčína, který nesouhlasí s tím, že by mladí lidé byli bez vlastního názoru. 

Drtivá většina kandidátů je ale na Děčínsku výrazně starší než Kristián Zeman. Mezi nejmladším a nejstarším kandidátem je ohromující věkový rozdíl dělí je totiž rovných 75 let. Tím nejstarším je Alexandr Čapský, který kandiduje za komunisty v Benešově nad Ploučnicí a letos mu je 93 let. Osmnáctiletých adeptů je pak na kandidátkách rovných pět.

Průměrný věk kandidáta na Děčínsku se lehce přehoupl přes 48 let, před čtyřmi lety to přitom bylo necelých 46,5 roku. Více než 40 procent všech kandidátů, kteří se postaví do říjnových voleb, je starších padesáti let.

Kromě podílu mladých se snížil i podíl žen, které usilují o vstup do zastupitelstev. Za čtyři roky klesl o více než jeden procentní bod na 33,4 procenta.

Výrazný úbytek kandidátů pocítily především velké strany. Do obecních zastupitelstev jdou totiž lidé velmi často v barvách sdružení nezávislých kandidátů. Letos to je 1030 zájemců o práci pro obec, tedy téměř 43 procenta ze všech kandidátů.

Největší úbytek z velkých stran zaznamenala sociální demokracie, v jejích barvách letos kandiduje o 40 lidí méně než před čtyřmi lety. O téměř dvacítku kandidátů přišlo hnutí ANO. Mírný propad zaznamenali také občanští demokraté nebo komunisté.

Výrazný nástup naopak hlásí SPD Tomia Okamury, která vyšle šest desítek kandidátů. Ale například v Rumburku dala dohromady jen devět lidí, rumburské zastupitelstvo přitom má 23 členy.

Další sněmovní nováček, Piráti, kandiduje pouze v Děčíně. Komunální volby se konají 5. a 6. října, nové starosty by zastupitelé měli zvolit do jednoho měsíce od voleb.


Zdroj: https://decinsky.denik.cz/zpravy_region/kandidaty-do-zastupitelstev-na-decinsku-deli-az-75-let-20180827.html

Radka Ostřížová, krajská manažerka Ústeckého kraje

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme