Michal Kučera: TOP 09 je proti prolomení limitů těžby

7. 10. 2013

Peníze vs. čistý vzduch. Jak se politici dívají na limity těžby? Jaký postoj mají politici, kteří se ucházejí o hlasy v předčasných parlamentních volbách, k limitům těžby hnědého uhlí? Zajímá je spíš ekonomická stránka věci, nebo životní prostředí a zdraví lidí?

Otázka MF DNES byla: Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček je pro prolomení limitů těžby hnědého uhlí v kraji, které od roku 1991 chrání např. Horní Jiřetín a Černice před zbouráním. Jaký je váš postoj k problému těžby uhlí v blízké budoucnosti?

Michal Kučera lídr kandidátky TOP 09:
Michal KučeraNáš kraj trápí vysoká nezaměstnanost a zároveň nedostatek kvalifikovaných lidí. A to je způsobeno především těžbou uhlí, která sice zaměstnává pár tisíc lidí, ale ničí celý kraj. Máme nejnižší průměrný věk, vysokou kojeneckou úmrtnost a nemocnost a zdevastované životní prostředí. Kvalifikovaný člověk si logicky hledá práci a místo pro život jinde. Zůstávají ti nekvalifikovaní, takže sociální struktura je špatná, a přináší navíc vysokou kriminalitu. Proto jsme v TOP 09 proti prolomení limitů těžby.

RypadloJedním z nejdiskutovanějších témat Ústeckého kraje je prolomení limitů těžby hnědého uhlí. Záměr má řadu odpůrců, ale také zastánců.

Pokud by byly limity zrušeny (šlo by především o rozšíření dobývacího prostoru lomu ČSA), přiblížila by se těžba těsně k městu Litvínov a zanikly by obce Horní Jiřetín a Černice.

Zachování limitů nedávno důrazně podpořila Komise pro životní prostředí Akademie věd ČR. Při rozšíření těžby se podle ní opět prudce zhorší životní prostředí, lidé začnou opět umírat dříve a děti budou mít vývojové vady.

Prolomení je však ekonomicky atraktivní pro těžařské firmy, které navíc zaměstnávají v kraji tisíce lidí buď přímo, či v navazujících provozech. Právě proto mají podporu řady politiků. Těžaři také přes granty podporují různé organizace a školy a vytěžené a opuštěné území prochází rekultivacemi.

Jak se na toto citlivé téma dívají strany v předčasných volbách do Sněmovny, které se konají na konci října? Třeba vám v rozhodování, komu dát hlas, pomohou odpovědi lídrů stran a hnutí, jež se podle průzkumů mohou do Sněmovny dostat.

Vybráno z Mladá fronta DNES | 7.10.2013 | Rubrika: Severní Čechy | Strana: 1 | Autor: (ula) | Téma: Ústecký kraj

Volby:
2013 poslanecká sněmovna - Ústecký - 1. Michal Kučera