K záměru levice prolomit těžební limity na severu Čech

21. 9. 2013

Páteční Hospodářské noviny informovaly o záměru ČSSD prolomit těžební limity na severu Čech. Jednou z podmínek by podle stínového ministra průmyslu Milana Urbana bylo, že by těžbu zajišťovala firma, ve které by měl určitý podíl stát s tím, že stát by z firmy jen inkasoval část zisků. A na oplátku by právě umožnil těžařům dobývat uhlí za hranicí současných limitů.

Úvahy o prolomení limitů těžby před týdnem podpořil i první místopředseda ČSSD Michal Hašek. Ústecký hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) těžbu za limity podporuje a již dříve avizoval, že kraj navrhne budoucí vládě jejich prolomení.

Stanovisko lídra kandidátky TOP 09 s podporou Starostů Michala Kučery k záměru levice prolomit těžební limity v severních Čechách:

"Socialistický návrh na zestátnění těžby v severních Čechách považuji za vrchol zemanovského populismu a zoufalý pokus si za nereálné sliby koupit voličské hlasy. ČSSD by chtěla provozovat ztrátovou těžbu, aby zaměstnala horníky. Těžbu v severních Čechách budou tedy dotovat pracující z jiných oborů, živnostníci, zaměstnanci soukromých společností.

Je na čase si přiznat, že těžba v severních Čechách nemá dlouhodobou perspektivu. Jako báňský inženýr jsem zažil útlum ostravských dolů v devadesátých letech a vím, že to je velmi nelehká situace pro horníky i jejich rodiny.

Jsem si vědom důležitosti využívání uhlí na výrobu elektřiny a tepla, respektuji však územní limity těžby uhlí a soukromé vlastnictví. Limity těžby byly stanoveny před 20 lety a těžební společnosti měly dlouhou dobu se na tuto skutečnost připravit.

Ústecký kraj je těžbou dlouhodobě devastovaný a na těžbu doplácí. Nejnižší průměrný věk, vysoká kojenecká úmrtnost, vysoká nemocnost, nadprůměrná kriminalita. Zdevastované životní prostředí, vysoké sociální napětí... to je daň, kterou platí všichni občané Ústeckého kraje za zaměstnávání pár tisícovek horníků."

Ing. Michal Kučera
Lídr kandidátky TOP 09 v Ústeckém kraji
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme