Michal Kučera: Nad zneužitím dětí se nesmí mávat rukou

5. 10. 2016

O "Bubeníčkově učebnici angličtiny" se chvíli hovořilo, a pak jako by se nad ní zavřela voda. Co už? Není přece ani prvním, a pokud volby nepřinesou změnu, asi ani posledním hejtmanem, který sbírá předvolební body za ‚krajské‘. Na jižní Moravě by mohli vyprávět o poznání déle, než u nás na severu Čech. Já ale takhle rukou mávat nechci.

Rád bych v tomto ohledu připomněl, že reklama na děti a mládež mladší 18 let je velmi přísně regulována zákony a celá řada nevládních organizací lobuje za jejich další zpřísnění. Už nyní norma upravující reklamu (Zákon č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy a o změně a doplnění některých dalších zákonů) obsahuje mimo dalších omezení i tento paragraf (konkrétně jde o §2c).

Reklama nesmí, pokud jde o osoby mladší 18 let,
- podporovat chování ohrožující jejich zdraví, psychický nebo morální vývoj,
- využívat jejich zvláštní důvěry vůči jejich rodičům nebo zákonným zástupcům nebo jiným osobám,
- nevhodným způsobem je ukazovat v nebezpečných situacích.

Bylo by velmi zajímavé pozorovat vytáčky komunistických ideologů rozporujících tvrzení, že marx-leninské učení neohrožuje psychický a zejména morální vývoj jedince. Nota bene, když jiný zákon tuto ideologii označuje za zločinnou. A neméně pozoruhodné by byly jejich argumenty, že hejtman neporušil zákon v písmeně b), když využil zvláštní důvěry žáků, kterou v jiných předmětech prostřednictvím učebních osnov budujeme vůči demokraticky zvoleným představitelům a dalším základním principům naší ústavy.

Co mne ale opravdu hluboce zaráží, je tolerance společnosti vůči míře arogance moci, která se koncentruje právě v tomto případě. Hejtmanství při hledání výmlu... tedy vysvětlení celé situace věc bagatelizuje tím, že šlo vlastně o peníze uhelné společnosti, které krajským rozpočtem "pouze protekly". O to hůř, protože pak by místo hejtmanova samožeru měla být v učebnici omluva dětem i jejich rodičům za devastaci jejich domova. Nebo třeba krátký text o tom, jak důležité je hledat jiné zdroje energie než hnědé uhlí. Tím spíš, že propagace bolševického politika nemůže být v souladu s obchodními cíli dané společnosti. Tedy, pokud jí ten politik nějakým způsobem nepomáhá...

Michal Kučera, poslanec 

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme