Rozhovor s kandidátem do EP, který měl nejvíce preferenčních hlasů, Luďkem Niedermayerem

27. 5. 2019

Přes 67 tisíc preferenčních hlasů získal ve volbách do Evropského parlamentu Luděk Niedermayer, trojka společné kandidátky TOP 09 a STAN. V Česku nezískal nikdo více. "Minule jsem byl jednička a Jiří Pospíšil mě výrazně přeskočil. Lidé mají tendenci jedničku nekroužkovat, výsledky bych nepřeceňoval," říká v interview pro E15.

Zelené iniciativy napříč Evropou posílily. Může být pro evropskou ekonomiku nebezpečné, pokud by se zvyšoval tlak na rychlejší šíření například elektromobilů?

Tlak na elektromobilitu, konkrétně na rozšíření bateriových aut, neexistuje. Existuje technologicky neutrální požadavek na snižování emisí u aut. Umožňuje to automobilkám rozhodnout se, jakým mixem aut splní regulaci. Elektromobily samozřejmě budou hrát roli, neboť jsou efektivní. Snižovat emise u aut je velmi žádoucí. Nepostupovat v otázkách klimatu a životního prostředí je obrovské riziko. Můžeme se dostat do situace, kdy by nás okolnostmi vynucená transformace stála daleko víc.

Řada technologií spojených se zelenými iniciativami navíc vede k rozvoji vědy a výzkumu. Celosvětově se vede velká soutěž, kdo bude hrát dominantní roli, a posílí tak svou ekonomiku. Evropa si nemůže dovolit rezignovat a akceptovat, že vůdcem bude někdo jiný. Regulace mají vývoj technologií podporovat. Posílení zelených tedy jako hrozbu nevnímám. Nesmíme ale bezhlavě vyrazit do slepých uliček a přistupovat k těmto otázkám ideologicky.

Jak hodnotíte výsledky voleb v Česku?

Přišlo více lidí, zájem o EU tu je. Nejextrémnější strany, které směřují k rozložení EU, oslabily. Výsledek z hlediska našeho evropského směřování není špatný. Mám ale velké otázky, jak bude vypadat praktická politika v podání ANO a ODS, musíme si ale počkat.

Získal jste nejvíce preferenčních hlasů v Česku, skoro dvojnásobně více než předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Zvážil byste případnou nabídku na nějakou účast ve vedení strany?

Minule jsem byl jednička a Jiří Pospíšil mě výrazně přeskočil. Mám pocit, že část lidí má tendenci jedničku nekroužkovat, takže bych výsledky nepřeceňoval. Spíš to vidím tak, že jsem dostal silný mandát fungovat v EU. Nemám zkušenosti s působením uvnitř politických stran, je to věc, do které bych se pouštět neměl. Pokud bych byl zase šéfem delegace TOP 09 v europarlamentu, byl bych součástí širšího vedení. Pokud by se ukázalo, že TOP 09 má zájem, abych se více angažoval a já měl nápady, nabízí se cesta spolupráce bez formální funkce. Alfa a omega vnitřní politiky je o tom, zda se najde cesta pokračování projektu spojenců – hledání spojení stran ve středopravé části politického spektra.

Na rozdíl od eurovoleb se ale na domácí scéně nedaří spojit více takto orientovaných subjektů do jednoho.

Eurovolby byly testem. TOP 09 má velmi silný zájem o spojování, potenciál tu je. Blíží se krajské volby. Zatímco v těch evropských TOP 09 disponovala více zkušenostmi z evropské politiky – měli jsme navrch – v krajských jsou naopak silní Starostové. Partnerství by bylo nastavené jinak. Pokud v krajských volbách nebudeme touto cestou pokračovat, bude strašně těžké podobný projekt vytvořit ve sněmovních volbách. Nikdo ale nechce riskovat, že by tu bylo pět stran se čtyřmi procenty. To by byla nezodpovědnost.

Závisí přežití TOP 09 na vytvoření popisovaného spojení?

Nemyslím. Různé strany mohou fungovat různě, lidovci například z Parlamentu dříve vypadli. Je to otázka toho, zda chcete mít vliv na politiku na vyšší než regionální úrovni. I když získáte pět nebo sedm procent, systém vás brutálně znevýhodní. Spojení má ale smysl jen u programově sblížených stran – například TOP 09 a starostové, možná lidovci. Naopak u ODS je rozdílů tolik, že možnost spojení dnes nevidím.

Více na https://www.e15.cz/volby/volby-do-evropskeho-parlamentu-2019/niedermayer-ja-ve-vedeni-top-09-do-stranicke-politiky-bych-se-poustet-nemel-1359240?fbclid=IwAR2m3OvVY6qp_unIwY3b9B_Jts17DVMnSINV4q5fnOrY22Hnfk7yCICfv6o


Radka Ostřížová, krajská manažerka TOP 09 Ústeckého kraje

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme