Zastavme v Ústí úbytek obyvatelstva v produktivním věku!

31. 8. 2014

Proč mladí a často vzdělaní lidé opouštějí naše město? Není to dáno pouze tím, že zde nenacházejí ekonomickou perspektivu – zajímavé a dobře ohodnocené zaměstnání?

Ve městě Ústí nad Labem trvale ubývá počet obyvatel v produktivním věku. Řada spoluobčanů v ekonomicky aktivním věku má problémy s nalezením zaměstnání, a je proto závislá na pomoci státu. I když by naše město jako regionální centrum a krajské město mělo být centrem ekonomického růstu, dlouhodobě se potýká s nadprůměrnou nezaměstnaností a zejména s odchodem vzdělaných obyvatel za prací. Tato skutečnost se odráží v sociální, bezpečností a ekonomické oblasti života našeho města. Důsledkem je, že nabídka volných nemovitostí k prodeji převyšuje poptávku. Cena nemovitostí je v porovnání s ostatními krajskými městy nižší, to je ale nutno chápat jako důkaz nedostatečného ekonomického rozvoje města – Ústí nad Labem není dostatečně atraktivní pro investory a komplexní rozvoj podnikání. Kombinace těchto faktorů vytváří rizikové prostředí, které dlouhodobě působí na sociální strukturu obyvatelstva, bezpečnost a obecně kvalitu života nás všech. Tyto okolnosti ] často ovlivňují i lokaci nových podnikatelských aktivit a investic a tvorbu pracovních míst v našem městě.

Každý musí cítit jistou sounáležitost s místem, kde žije a svým způsobem i hrdost a sepětí. Je možné být hrdý na město, které se objevuje v médiích pouze v negativním kontextu? Které nenabízí nejen profesionální uplatnění, ale ani možnost kulturního a sportovního vyžití? Je možné být hrdý na město, které jde proti vlastním institucím a občanům?

Marketing místa, zapojení občanů do života města včetně jeho řízení, kooperace státní správy, vzdělávacích institucí, podnikatelů a občanské společnosti do řady aktivit může vytvořit z Ústí nad Labem atraktivní a vyhledávané místo pro život.

TOP 09 nabízí v tomto ohledu celou řadu konkrétních kroků a osobností s odborností a zkušenostmi, které mohou tento proces nastartovat. Je třeba vykročit! Nebudeme v cíli za rok a jistě ani za dva.

Je to na nás. Přijít k volbám je jen jeden z mnoha kroků. Odpovědným vhozením volebního lístku do urny nic nekončí – ba naopak začíná.

Přijďte k volbám 10.-11.října.

Ing. Radim BzuraBzura Radim

Galerie