23. 4. 2012

Moje dvanáctiletá dcera mne požádala o vysvětlení, co si má představit pod pojmem mimikry, co pod pojmem symbióza a parazit. Při mém výkladu ze světa motýlů, tasemnic, mořských sasanek a korýšů mne napadlo, jak nádherně se vše dá napasovat na politiku v našem Ústeckém kraji.

Již dvě volební období jsme přesvědčováni, že symbióza (tedy v přírodě vztah organismů, které si vzájemně pomáhají a mají z toho soužití vzájemný prospěch) ČSSD a ODS není o ideologii a politice, ale o prospěchu obyvatel Ústeckého kraje. Oranžoví a modří se za naše dobro statečně bijí ruku v ruce.

Dle mého názoru tyto mimikry (v přírodě termín označující podobnost organismu jinému organismu či neživému předmětu, která poskytuje napodobiteli úkryt) už nefungují.

Je snad ku prospěchu Ústeckého kraje, že do našeho tak katastrofálně zničeného životního prostředí míří další jedovaté látky z Ostravska? Je ku prospěchu nás všech daňových poplatníků (neb jde o veřejné peníze), že z  takzvaného Fondu hejtmanky míří prostředky převážně k rukám spřízněných firem a starostů? Že v poradních orgánech kraje jsou pouze prověřené stranické „kádry“ a nezávislý odborník nemá šanci? Jsou ku prospěchu kraje skandály Krajské zdravotní a pokračování v miliardových tendrech?

Symbióza ČSSD a ODS je nejen v Ústeckém kraji, ale například v Ústí nad Labem jednoznačně ku prospěchu těmto dvěma stranám. Bohužel, já se cítím jako ten organismus v přírodě, který je využíván druhým organismem, a na vztah s ním doplácí. Jaký pojem z první věty mám asi mysli?

Karola Haasová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme