Nesouhlasíme s politizováním "pozvracených záchodků"

19. 2. 2016

Ústecký deník zveřejnil  16.2. 2016  článek Po maturitním plesu zbyl odporný nepořádek
a záběry z maturitního plesu Gymnázia Jateční.

Tuto situaci využil pan Ivan Dostál k návrhu na zrušení slevy na nájmu pro maturitní plesy a mluvčí magistrátu paní Romana Macová k politickému útoku na předchozí vedení města. Považuji postup obou pracovníků městských institucí za nesprávný, nemorální a zavádějící.

Ad nepořádek po plese. Pan Ivan Dostál je zodpovědný za provoz Kulturního střediska a tím i kulturního domu. Pokud je ples nedostatečně zabezpečen, je pořadatelská služba povinná konat a sjednat nápravu. Místo akceschopnosti, se pan ředitel Dostál nechal vyfotit v gestu bezmocnosti nad nepořádkem v jím spravovaném zařízení.

Místo toho, aby účinně jednal a případně situaci řešil normálním způsobem, tj. slušným jednáním o nápravě s pořadatelem plesu, se pan Dostál rozhodl záležitost medializovat. A navíc, rozhodl se trestat zvýšením ceny všechny příští maturanty, kteří za současný problém vůbec nemohou. Jde o klasický podpásový úder, který vůbec nevede k odstranění problémového chování některých účastníků plesu, ale ke změně cenových podmínek pro pořadatele plesů. Tento způsob nátlaku považuji za věcně nesprávný a nekorektní.

Mimochodem, každý kdo byl v Ústí na nějakém plese asi dosvědčí, že špinavé záchody, nepořádek a přítomnost neplesově oděných opilců, jsou bohužel normálním průvodním jevem jakéhokoliv plesu.

Nechť se pan Dostál místo revokace usnesení Rady města o slevě pro studenty, raději zamyslí nad touto skutečností.

Korunu celé kauze nasadila mluvčí magistrátu paní Romana Macová. Ta se v článku vlastně vůbec nevyjádřila k meritu věci, tj. nepořádku po skončení plesu a místo toho napadla platné usnesení předchozí rady města. Tj. celou věc zcela bezprecedentním způsobem zpolitizovala. Je to jen další důkaz potlačení demokratických principů ze strany současného vedení města. Je neuvěřitelné, že i pozvracené záchody po maturitním plese, dokáže současná vládnoucí garnitura na magistrátu zneužít k útoku na své oponenty.

Nezastávám se tímto lidí, kteří po sobě zanechávají nepořádek. Naopak:

a)      vyzývám pana Ivana Dostála, aby konal svojí povinnost a zavedl opatření k ochraně zařízení Kulturního domu v majetku města.

b)      Současně vyzývám paní mluvčí magistrátu paní Romanu Macovou, aby vysvětlila, jaká opatření přijme Rada města k zvýšení úrovně společenských akcí pořádných v KD v Ústí nad Labem.

c)       Vyzývám Radu města, aby zůstala zachována sleva pro maturitní plesy pořádané v KD Ústí nad Labem. Komu jinému by měl majetek města sloužit, než jeho občanům?

Kulturní středisko dostává dotaci, z které kompenzuje – dotuje ztrátové kulturní akce, kterých je celá řada. Pokud město nařídilo slevu, mělo by logicky kompenzovat tuto ztrátu, pokud to není vedení Kulturního střediska schopno zajistit z vlastního rozpočtu.

Tibor Novodomský

Člen TOP 09

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme