Transparentní (?) město Ústí nad Labem

5. 2. 2014

Včera jsem shlédl reportáž na ČT 24, kde politik a radní Jan Eichler v posledních volbách v dresu Zemanovců obhajoval ze všech možných úhlů nutnost a potřebnost transparentních grantových řízení. Je prý i tlak z občanských sdružení a vůbec od občanů. Sice neřekl konkrétně, z kterých OS, ale jistě je tlak na město Ústí nad Labem, aby hospodařilo efektivněji a transparentněji než dříve. No znáte to…. lavičky, muzeum, park, Zanádraží, Větruše – miliony sem a miliony tam.  Ano, bylo by velmi fajn, kdyby se o veřejné prostředky soutěžilo ideálně před odbornou a nikoliv politickou komisí. Kdyby byly přístupné smlouvy a všechny informace. Mám však několik výhrad.

Pokud se vypsal grant pouze na Činoherní divadlo tak nechápu, proč se nevypsal stejně tak i na operní či baletní umění. Vůbec mě zaráží, že se tedy naprosto stejně nesoutěží veřejné prostředky třeba na práci s dětmi a mládeží.  Nyní jsou peníze přímou dotací města Ústí nad Labem určené i pro dům dětí a mládeže, kde je pan Eichler ředitelem a jsou to prostředky nemalé. Jasně, je to příspěvková organizace města nikoliv O.P.S. či S.R.O..  Pan Eichler je v čerpání kde čeho vůbec odborník. Ale o transparentnosti a účelovosti se hovořit nedá viz. stav jím řízené organizace. Již ten fakt, že je jako radní nadřízený sám sobě jakožto řediteli DDM je zvláštní.

V roce 2013 rozdělilo město mimo komisi sportu 17 000 000 Kč mezi čtyři sportovní kluby. To si pánové Eichler, Mandík, Fišera…. nevzpomněli na grantový systém, transparentnost, soutěž subjektů před odbornou a nikoliv politickou radou? Oni si nevzpomněli ani pro rok 2014.

Další věcí je nešťastné načasování. Pokud někde funguje grantový systém, tak je většinou dlouho diskutovaný a připravovaný a je na delší než jednoleté období. Zavádět grant v polovině umělecké sezóny a hlavně v reálu ve čtvrtině fiskálního roku působí dosti chaoticky a diletantsky.

Celé to na mně působí tak nějak účelově. Žádná instituce v Ústí o peníze z rozpočtu nesoutěží. Jasně, Činoherák a nebo spíše někteří jeho herci se vyjadřují kriticky směrem k politické reprezentaci města. Mimo rozměru uměleckého i satira a kritika patřila a patří k divadlu. Fašisté i komunisté některá k režimu kritická divadla také zavírali, či jim všemožně znesnadňovali život. Ale věřím, že toto není ten případ, kdy někdo šlápl někomu na kuří oko či ego a je to spíše amaterismus a diletantství a možná pouhé nedorozumění.  Nežijeme věřím v době, kdy se budou veřejné prostředky rozdělovat dle loajálnosti a lokajství  a nikoliv dle přínosu pro společnost a nezpochybnitelné kvality.

Městské kulturní středisko, které "kulturu" v podobě erotických show a retro diskoték nevytváří ale importuje má bez grantové soutěže 8,5 mil. Kč. Paradox? Kdo za hranicemi města slyšel o nějakém "Kulturním středisku"? Nikdo. 

Město Ústí nad Labem zpracovává v současné době Strategický rozvojový plán města 2015-2020. Z analytických průzkumů vyplynulo: „Nejvýznamnějšími kulturními institucemi ve městě jsou divadla (Činoherní divadlo a Severočeské divadlo), které jsou také pro velkou část populace zdrojem hrdosti …….“

O množství herců, kteří se v Ústeckém ČS profilovali, není třeba detailně hovořit. Z poslední doby třeba Roman Zach, Martin Finger, Leoš Noha.  Ale jsou to i režiséři, dramaturgové atd.. O kvalitě nikdo nediskutuje a z reakce české kulturní scény je to patrné. Možná by si někteří radní přáli spíše muzikály, než současná německá dramata a nebo Sváťovo divadlo spíše než diskusi nad česko-německými vztahy a současnou činohru. Možná převládne názor, že fotbal a „kultura“ nákupů pracujícího lidu je to pravé ořechové pro ústečany. Já to za své daně nechci a jsem spokojen s tím, co Činoherní studio nabízí jako umělecky nezávislá instituce již 41 let politikům a režimům navzdory. Dříve byl s Ústím spojován průmysl a Činoherní studio. Dnes již jen to Činoherní studio. Může si město za své peníze přát lepší marketing? No jasně...píše se ve spojitosti s Ústím tím městem nad Labem i o neprůhledných zakázkách, neprůhledných dotacích z ROP, provázání podnikání a státní správy atd.. To sem netahejme - to snad vyřeší policie a státní zastupitelství. 

Převolení správní rady ČS z loňského října provedené radou města neprofesionálně a směrem k bývalé správní radě ČS i nedůstojně  bylo prvním krůčkem k zadušení instituce, která se na rozdíl od Ústecké politické reprezentace má čím chlubit. V kultuře aktivní odborníky nahradili ve správní radě političtí lokajové –také bez transparentní soutěže.

Možná někdo řekne, že si na ČS přihřívám svoji politickou polívčičku jako člen TOP 09, ale úplně stejně jsem kritizoval v elektronických i tištěných mediích několik let starý záměr sloučit ústecká divadla a to jsem byl dalek členství v nějaké straně.

Věřím, že Činoherák nedáte…a že se město začne chovat jako partner, kde mají politici na volební období obrovské děditství a tím i závazek a nikoliv hračku na hraní. 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme