TOP 09: Mimořádně svolané zastupitelstvo nemůžeme podpořit

23. 12. 2015

Klub nezávslí a TOP 09 odmítl podpořit program navržený na mimořádném jednání zastupitelstva. Důvod byl jednoznačný, stanovení škoských obvodů spádových základních škol nebyl dostatečně prodiskutován.

Stejně jako občan má právo zvolit si ošetřujícího lékaře a nikdo mu neurčuje, že primárně má chodit na zdravotní středisko v místě jeho bydliště, tak i rodič by neměl být v možnosti volby základní školy jakkoliv omezován. Takto vidí klub nezávislí a TOP 09 problematiku zařazeného bodu stanovení školských obvodů spádových základních škol na mimořádném zastupitelstvu svolaném na 22. prosince.

Názor rodičů, ale i pedagogů na zavedení školských obvodů není jednotný, na toto téma neproběhla žádná diskuze. Stále více rodičů si je vědomo skutečnosti, že výuka na prvním a druhém stupni je tou nejpodstatnější v životě jejich dítěte, proto někteří chystají změnu svého bydliště jen proto, aby s jistotou umožnili výuku svým dětem na škole, kterou si sami vyberou, nebo tam, kde jsou již jejich starší sourozenci,  říká zastupitel klubu nezávislí a TOP 09 Pavel Štěpař.

Zastupitelé klubu si jsou vědomi toho, že některé školy jsou na vyšší úrovni a že je potřeba řešit problematiku enormního počtu dětí v těchto zařízeních, ale mají za to, že by to měli řešit spíše krajští úředníci.

Samozřejmě vnímáme nadbytek dětí u zápisu na některých školách, které jsou rodiči brané jako kvalitnější, v takových školách by toto opatření částečně zmírnilo, ale na druhé straně se tím výrazně omezuje svobodná volba rodiče, což vnímáme daleko více. Jsme přesvědčeni, že je potřeba, aby tato problematika byla opravdu prodiskutována do všech detailů. Je patrné, že pan náměstek Madar, který je odpovědný za tuto gesci, není schopný vykonávat tuto funkci na plný úvazek, jinak by byly předkládané body lépe připravené a prodiskutované,“ dodává zastupitel klubu nezávislí a TOP 09 Pavel Štěpař

Klub nezávislí a TOP 09 přišel kompletní, ale rozhodl se nehlasovat pro program a to z důvodu, že jim nikdo nedal šanci se k němu předem vyjádřit.

„Rozhodli jsme se pro program nehlasovat a nevidím na tom nic špatného. Politika není diktátem jednoho náměstka, ale  kompromisem a širokou diskuzí napříč politickým spektrem. Dnes je situace taková, že vedení města opozici neodpovídá na řádně vznesené písemné dotazy a o konzultacích či hledání kompromisu napříč zastupitelstvem nemůže být ani řeč,“ říká Radim Bzura zastupitel klubu nezávislí a TOP 09. a dodává k tomu:  „Není mi jasné, proč primátorka svolává mimořádné zastupitelstvo, když neví, zda se dostaví potřebný počet zastupitelů. Myslím tím zastupitele, kteří se po puči rozhodli podporovat současné vedení města. Je zřejmé, že vedení města ignoruje opozici s jejich 16 hlasy, když není schopno zajistit si u nich podporu. “ …Doplňuje Radim Bzura z TOP 09.

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 ÚSTECKÝ KRAJ

Hradiště 97/4