Rozhovor s Pavlem Pastyříkem o údělu opozice v bílinském zastupitelstvu

18. 2. 2012

V dalším rozhovoru s krajskými komunálními politiky odpovídal na otázky Pavel Pastyřík, zastupitel v Bílině. V komunálních volbách v roce 2010 získala kandidátka TOP 09 6% a má dva zastupitele.

Máme skoro rok a půl od komunálních voleb, s jakými programovými prioritami šla TOP 09 do voleb v roce 2010?

Základním pilířem našeho volebního programu byla oblast hospodaření s veřejnými prostředky. Pravdou je, že po vstupu TOP09 na politickou scénu se toto téma stalo velmi moderním a obratně jej ve svých předvolebních slibech začali používat i ti, kteří svým neodpovědným chováním poptávku po řádném nakládání s veřejnými prostředky ve prospěch veřejnosti a ne ve svůj, vyvolali.  Musím však říci, že v momentě, kdy jsme naše předvolební sliby začali konkrétně naplňovat, byť  omezenou silou našich dvou opozičních mandátů, vneslo to do řad vládnoucí koalice jistou dávku nervozity, na kterou do této doby nebyla zvyklá.

V jaké pozici je TOP 09 na Vaší radnici? Jaká silné je zastoupení ve srovnání s ostatními stranami?  Jste součástí koaličního vedení nebo v opozici?

Jak vyplývá z mé předchozí odpovědi, jsme na radnici v opozici a nutno říci, že jsme skutečně jedinou opoziční silou v bílinském zastupitelstvu. Jak je patrné z většiny hlasování, veškerá podstatná rozhodnutí se dějí s podporou zastupitelů KSČM, byť formálně nejsou součástí koaličního vedení radnice.

Jak se Vám za výše popsaného rozložení sil daří prosazovat volební program? Můžete se pochlubit nějakými úspěchy?

Velmi obtížně. Naše argumenty musí být natolik silné, aby přesvědčily  řadové koaliční zastupitele, hlasovat v rozporu s tím co mají předjednáno. Musíme být natolik argumentačně silní, aby si uvědomili případné důsledky svých rozhodnutí, což vyžaduje detailní znalost problematiky. To má samozřejmě multiplikační efekt v tom, že daleko rychleji pronikáme do tajů praktické komunální politiky, což je pro nás, pro politické nováčky, k nezaplacení.

Co naopak víte, že se prosadit nepodaří?

Zcela určitě se nám nepodaří prosadit zodpovědnější přístup k plánování hospodaření s obecními prostředky. Sestavování rozpočtu, způsoby jeho čerpání a úpravy jsou svázány jakýmisi zvykovými pravidly, která se nám nedaří prolomit a která se nám v tomto volebním období asi prolomit nepodaří. Pořád dokola totiž na naše věcné námitky dostáváme odpovědi typu „takhle to děláme celé roky a vždycky nám hospodaření vyšlo“ apod. Proti takovým argumentům, které vlastně ani žádnými argumenty nejsou, se bojuje jen velmi obtížně.

Maté nějaké ohlasy na aktivitu TOPky ve Vaší obci? Jak myslíte, že Vás (kolektiv zastupitelů za TOP 09) hodnotí voliči?

S ohlasy na dění v komunální politice je to v Bílině také obtížné. Velmi často se setkáváme s hlasy typu: „Co jste to tam na radnici zase vymysleli“. Samozřejmě bez jakéhokoliv rozlišení, kteří zastupitelé tvoří radniční koalici a kteří opozici. Snažíme se trpělivě vysvětlovat, kde je současné místo zastupitelů TOPky v Bílině, co mají možnost ovlivnit a co ne. Jde to pomalu a v této oblasti nás čeká ještě moc a moc práce.

Je něco co Vás v komunální politice překvapilo?

Překvapen jsem prakticky permanentně. Neuplyne jediné zastupitelstvo, po kterém bych do ranních hodin nepřemítal o tom, čeho jsem byl právě svědkem, řečeno s mírnou, ale skutečně mírnou nadsázkou. Kdybych, ale měl pojmenovat něco z čeho jsem překvapen a co považuji  skutečně za něco, nad čím je třeba se hluboce zamýšlet, tak zmíním až neuvěřitelnou skepsi, jaké lidé propadli v oblasti vnímání motivace politiků veřejně se angažovat. Přesvědčit někoho o tom, že veřejná funkce pro mě není způsob obživy ani možnost přilepšit si na cizí účet je nadlidský úkol. Fakt, že svou civilní prací si pokryji potřeby své a mé rodiny a nemám zapotřebí parazitovat na veřejných zdrojích zní mnohým jako utopie či naivita a bohužel musím říci, že konkrétně v Bílině se prostě člověk nemůže takovému obecnému názoru divit.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme