Rozhovor s PhDr. Bc. Ditou Vlasákovou

kandidátkou do městského zastupitelstva v Litvínově

6. 10. 2014

Proč jste se rozhodla kandidovat v letošních komunálních volbách?

Myslím, že měnit věci, nebo je posouvat nějakým směrem, jde jen tehdy, pokud se lidé aktivně zapojí. Bez toho, aby byl člověk součástí orgánů, které k tomu mají pravomoc, to bohužel opravdu nejde. To je má zkušenost, od které se odvíjí i má motivace.

Pokud byste v komunálních volbách uspěla a mohla si vybrat oblast působení, která by to byla?

Přes všechny mé kvalifikace, jsem tělem a duší především zdravotník a mou prioritou a nejsilnější oblastí zájmu je zdravotní péče. Takže zcela logicky bych se chtěla angažovat v této oblasti.

Působíte mimo jiné v oblasti akreditace a certifikace ve zdravotnictví a jste vyškolena jako interní auditorka normy ISO 9001.  Myslíte, že člověk z tak exaktního prostředí norem zvládne plout nejistými vodami politického vyjednávání?

Nepovažuji se za člověka, který by žil a pracoval v exaktním prostředí norem. Realitu běžného života vnímám velmi dobře. Myslím, že dokážu vytrvale bojovat za správnou věc, zvláště jsem - li přesvědčena o její potřebnosti. Implementace ISO normy do zdravotní praxe, kterou jsem řídila před několika lety v mostecké nemocnici, pro mě byla obrovskou zkušeností, jak být trpělivá, tvrdě pracovat, vysvětlovat, obhajovat, předkládat argumenty pro to, aby se podařilo prosadit dobrou věc. To je zkušenost, která se dá v komunální politice velmi dobře zúročit. Běžný život a dění ve městě se nedá posuzovat jen z pohledu striktních norem a dělit věci na černé a bílé, realita je šedá, a aby se člověk dobral určitého výsledku, bývá často zapotřebí řada kompromisů. Umím naslouchat, ctím pluralitu názorů, oceňuji věcnou kritiku, je-li na místě, i přesto dokážu jít velmi tvrdě za svým. Což si myslím jsem v průběhu své profesní dráhy nejednou dokázala. 

Jaký je Váš postoj k limitům těžby?

Rezolutně odmítám populistické vize v souvislosti s výzvami k prolomení těžebních limitů. Jsem přesvědčena, že vyškrtnutí totalitních vyvlastňovacích paragrafů z horního zákona byla správná věc. Nechci, aby byl náš kraj dále devastován, a hlavně nevěřím na krátkozraká řešení nezaměstnanosti, které by podle některých politiků měla vyřešit další těžba uhlí na Mostecku. Je pro mě naprosto nepochopitelné to, že někteří lidé jsou tak zaslepení, že pod vlivem naprosto lichých argumentů by byli ochotni budoucí generaci předat zdevastovaný region. Odmítám žít na hraně uhelné jámy, být zbytečně nemocná a umírat dříve, odmítám další devastaci okolní krajiny, bourání obcí kvůli těžbě, snížení ceny našich nemovitostí a placení účtů za škody způsobené těžbou. Bydlím v Hamru, takže vidina toho, že se z okna svého domu budu dívat na povrchový důl, je něco naprosto neakceptovatelné. Je nutné si přiznat, že i přes veškeré snahy Litvínováků, se o limitech bude rozhodovat na vládní úrovni, nicméně jsem hluboce přesvědčena, že ani vrcholový politici nemohou opomíjet postoj litvínovské radnice. Bude-li tento hlas silný, musí mu Ti kompetentní naslouchat. O tom jak moc silný hlas to bude, o tom rozhodnout voliči již za týden. Nyní to mají v rukou oni.   

 Proč by lidé z Litvínova měli dát hlas právě Vám, TOP 09?

Na naší kandidátce nenajdete ani politické turisty, ani mafiánské loutky ani naivní snílky. TOP 09 v Litvínově reprezentují osobnosti úspěšně pracující ve svých oborech, erudovaní odborníci, kteří nejsou ekonomicky závislí na politice a úspěšní podnikatelé, kterým není jedno, kam se bude Litvínov v budoucnu ubírat. Neuchylujeme se k populistickým proklamacím, o kterých víme, že je není možno realizovat v praxi. TOP 09 nebyla nikdy v komunální politice v Litvínově spojena s jakýmkoliv skandálem, v programových prioritách a cílech je konzistentní. Jestli je to pro voliče dostatečné, to se uvidí za týden. 

            PhDr. Bc. DitaVlasáková

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme