Rozhovor s Pavlem Vlasákem

1. 10. 2014

Z jakého důvodu kandidujete do městského zastupitelstva v Litvínově?

V minulých volbách jsem byl do zastupitelstva zvolen, aniž bych to byl předpokládal. Do zastupitelstva jsem byl "vykroužkován" z šestého místa. Z kandidátky jsem byl v roce 2010 za TOP 09 zvolen jako jediný. To, že mě lidé zvolili, byl pro mě obrovský morální závazek. A s ohledem na tento závazek jsem se rozhodl o mandát usilovat znovu.

Jak vnímáte náladu ve společnosti? Myslíte, že lidé mají o politiku ještě vůbec zájem?

Chápu pochybnosti občanů, kteří již propadli skepsi a apatii pramenící z opakujících se politických excesů lidí, kteří již dříve žádali jejich důvěru a přitom jejich očekávání nenaplnili. Sám také vidím, kolik lidí zneužívá politiku pro své vlastní zájmy a jaká špatná nálada díky tomu ve společnos­ti převládá.  Ani já jsem se do politiky nehrnul, nicméně jsem zjistil, že pouhou "neformální diskuzí" s okolím, se svými přáteli, známými a rodinou jisté věci nelze změnit. Na to, aby člověk dosáhl určitých cílů, je třeba zainteresovanost v orgánech, které k tomu mají pravomoc. A mnohdy nestačí bohužel ani to, zvláště pak v případech, kdy člověk stojí osamocen proti lobbistickým a klientelistickým zájmům. Proto je třeba zvolit do našeho zastupitelstva takové lidi, kteří nejsou motivováni osobním profitem, ale snahou dosáhnout změny zavedených praktik. Je nutné, aby si všichni spoluobčané uvědomili, že oni jsou ti, kteří rozhodují o tom, kam se bude Litvínov ubírat.

S jakými politickými cíli jdete do komunálních voleb v letošním roce?

Program TOP 09 není populistický ve smyslu štědrých předvolebních slibů. Vyhýbali jsme se populistickým slibům, které nejsou reálné.

Mezi naše politické priority patří především snaha o zachování limitů těžby, transparentní úřad, tj. maximální zprůhlednění úřadů samosprávy, neboť jasná a průhledná pravidla jsou jedinou zárukou potírání korupce, a v neposlední řadě chce prosazovat rovné a spravedlivé šance pro všechny uchazeče o podnikání na obecním majetku. Chci se zasadit o to, aby všechny budoucí investice města byly posuzovány také z pohledu dopadu na tvorbu nových pracovních míst a aby byl tento ukazatel zásadním pro jejich hodnocení. Zavazujeme se k přijetí vyrovnaných a odpovědných rozpočtů a našim voličům slibujeme, že budeme nekompromisně vystupovat proti prosazování osobních zájmů zastupitelů na úkor města. Chceme prosazovat obsazení manažerských pozic ve firmách řízených městem schopnými odborníky a manažery, a ne politickými figurkami, což je velkým nešvarem současné doby.

Další prioritou je zachování a podpora dostupnosti sociálních služeb pro seniory a jasná pravidla pro spravedlivou podporu kultury, sportu a neziskového sektoru v rámci města. Ke všem typům sociálních podpor a dávek, které jsou v kompetenci města, hodláme přistupovat s vědomím, že každá zneužitá či zbytečně vynaložená koruna bude chybět těm, kteří pomoc opravdu potřebují. Pomoc je třeba směřovat ke spoluobčanům, kteří v rámci svých možností chtějí vlastní odpovědností a přičinlivostí svoji obtížnou situaci změnit.

Jak byste charakterizoval kandidátku TOPky v Litvínově?

TOP 09 v Litvínově je alternativou nejen pro pravicové voliče, ale pro všechny, kteří od svých zastupitelů žádají pracovitost, otevřenost, slušnost a výsledky. Naším hlavním cílem je, aby se komunální politika stala věcí veřejnou, vycházela od lidí a zároveň občanům sloužila. Chceme, aby se mezi lidi vrátil pocit, že my všichni jsme součástí rozhodování, a že hlas a názor každého má váhu a stojí za to si ho vyslechnout a zabývat se jím. TOP 09 nebyla nikdy v komunální politice v Litvínově spojena s jakýmkoliv skandálem, v programových prioritách a cílech je konzistentní, neslibuje nereálné vize. Naše kandidátka je tvořena skupinou ekonomicky nezávislých lidí, kteří jsou ochotni pracovat na rozvoji města. Politiku naši kandidáti chápou jako službu občanům, nikoliv jako cestu k prosazování osobních zájmů či cestu k vlastnímu profitu. Průměrný věk našich kandidátů je 39 let, na kandidátce máme genderově vyvážené zastoupení žen. Vzdělání našich kandidátů je přes řemeslné obory až po vysokoškolsky vzdělané osobnosti.  Profesní zaměření kandidátů je velmi široké od humanitních oborů až po různé technické obory. To vnímáme jako devízu.

Co byste chtěl vzkázat těm, kteří ještě nejsou rozhodnuti a nevědí, koho volit?

To samé, co občanům vzkazuji při každých volbách - jděte volit. Nenechte za sebe rozhodovat jiné. A pokud nevíte, koho volit, vybírejte si osobnosti a politické strany, které znáte a víte, co od nich čekat. Nepodlehněte kouzlu jednoduchých řešení, rychlých změn a slibů. Málokdy jsou splnitelná.

Jak se cítíte jako lídr? 

Je to obrovská odpovědnost a pro mě velká zkušenost. Osobně nemám ambice na to, stát se starostou, ale rád bych, aby TOP 09 získala své zastoupení v Radě města. Jako lídr TOP 09 v Litvínově nabízím příslib, že jako zastupitel budu dbát na dodržování práva a spravedlnosti, budu usilovat o transparentní, lidem otevřený úřad samosprávy, který koná především ve prospěch svých občanů.

Vytkl byste něco současnému vedení města?

Vytkl bych toho asi celkem dost, ale zmíním jen tři věci. Za nejhorší rozhodnutí považuji to, že současné vedení města, potažmo především starosta, dopustil dovoz kalů z ostravských lagun. To je naprosto tristní a neomluvitelné. Další negativní zkušeností pro mě byla výměna ředitele Krušnohorské polikliniky. Jsem členem Dozorčí rady, rada opakovaně dokládala městu nedostatky v řízení této městem vlastněné společnosti. Přesto trvalo téměř rok, než se k výměně vedení města rozhodlo. Za nešťastnou též považuji rekonstrukci komunikací okolo jazykové školy na Osadě, rekonstrukce se protahuje, místní obyvatele jsou z rozkopaných silnic a chodníků už opravdu nešťastní, a abych pravdu řekl, nechápu, v čem bude tato rekonstrukce tak převratná a inovativní.

Jaké jsou vaše šance a čeho byste chtěli dosáhnout?

Rádi bychom obhájili samozřejmě stávající mandát, přičemž naším cílem je získat mandáty dva. To budeme považovat za velký úspěch. 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme