4. 9. 2014

Víte, v čem má Ústí nad Labem evropský primát? Co se v Ústí povedlo teprve podruhé na světě? Co jinde v Evropě neuvidíte?

Všechny tyto události se týkají slonů. Poprvé v Evropě a podruhé na světě se v ústecké zoo povedla umělá inseminace slona indického. A jinde v Evropě nemůžete sledovat pravidelné procházky slonů z těsné blízkosti těchto úctyhodných obrů. Přesto čeká ústecký chov slonů neradostná budoucnost.

Chovné zařízení slonů v naší zoo totiž nesplňuje podmínky Evropského chovného programu (EEP), jehož hlavním smyslem je vytvoření záložní životaschopné populace slonů v zoo. Tyto podmínky jsou zcela jasné – mít zařízení pro chov sloního samce a alespoň čtyř samic. A pokud tyto podmínky naše zoo v budoucnu nesplní, koordinátor k nám nepovolí transport  slonů z jiného zařízení. Po úhynu Kaly nebo Delhi budeme muset druhou slonici přesunout do jiné zoo a chov slonů v Ústí nad Labem tím definitivně skončí. A to přesto, že již máme přislíbeného samce Fahima z Belgie. Přesto, že je ústecká zoo vlastníkem dvou dalších slonic v pražské zoo. Přesto, že sloni k Ústí neodmyslitelně patří a že spousta ústečáků bere „své“ slony jako součást života v našem městě. A přes to, že Kala a Delhi rozdaly nekonečně radosti dětem a dospělým všech věkových kategorií…

Co s tím lze dělat? Jak tomu zabránit? Jediná možnost je dostavit chovné zařízení slonů odpovídající moderní evropské zoologické zahradě. Rozšířit pavilon samic a postavit pavilon pro sloního samce. Cena je odhadnuta na cca 40 – 50 miliónů korun. Stojí to za to, aby byl úspěšný chov slonů v našem městě zachován i pro další generace? My si myslíme, že ano. Proto je v našem programu dostavba chovného zařízení pro slony výslovně zmíněna a budeme ji prosazovat.

                                        Petr Kiebel, kandidát za TOP 09 Ústí, chovatel slonů

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme