Hrdinové protikomunistického odboje ze skupiny "Praha - Žatec"

21. 7. 2014

V pátek 17. července se konala ve foyer žatecké radnice vzpomínková akce na popravené účastníky z Odbojové skupiny Praha - Žatec.
Hrdiny protikomunistického odboje si připomněli účastníci akce, jejich příbuzní, zástupci AČR, Konfederace politických vězňů, Čs. obce legionářské, poslanec Parlamentu ČR Michal Kučera a místostarosta Žatce a krajský zastupitel Jan Novotný.

Pojďme si krátce do historie připomenout tyto hrdiny protikomunistického odboje. Jednalo se o armádní odbojovou skupinu propojenou ještě s civilisty. Podle některých údajů bylo v této skupině zapojeno přes 300 osob. Zúčastnění odbojáři nesouhlasili s uchopením moci KSČ, což byl jednotící moment jejich snah. Odbojová skupina pracovala především na ose Praha – Žatec, odtud i jeden z jejích názvů. Na přípravách puče, však kromě vojenských posádek v Praze a Žatci dále spolupracovali lidé z několika dalších posádek: Chomutova, Plzně, Kralovic, Berouna, Litoměřic a Milovic.

V Žatci byla hlavní skupinou 21. tanková rota a vůdčí postavou kpt. Karel Sabela. Kromě něho bylo později obžalováno celkem 36 vojáků z této roty. Skupina připravovala puč více než rok. Samotná akce měla proběhnout 8. března 1949. Plánem bylo využití tankového cvičení, v jehož rámci se část spolupracujících posádek přesune neplánovaně do Prahy a zaútočí na řídící centra země. K nim se měly postupně přidat i další vojenské posádky.

Než však mohlo dojít k samotné akci, rozjelo se velké zatýkání pod taktovkou StB, v jehož rámci byli zatčeni prakticky všichni členové odbojové skupiny. Soudní přelíčení se konalo 30.5. až  9.6. před Státním soudem v Praze. StB jejich skupinu nazval „skupina Norbert“, proto je možno se o odbojářích dočíst i pod tímto názvem. V první vlně bylo obžalováno 15 vůdčích osobností celé odbojové organizace. Vzhledem k tomu, že se jednalo především o armádní důstojníky, vynesl komunistický tribunál tvrdé tresty: 5 rozsudků smrti, 8 trestů doživotí a 2 tresty v trvání 25 let. Odvolání odsouzených bylo zamítnuto, a tak byli Karel Sabela, Josef Gonic, Vilém Sok, Bohuslav Hubálek a Václav Jebavý dne 18. července 1949 oběšeni. Jejich ostatky byly zpopelněny a uloženy do neznačeného společného hrobu. V dalších vlnách rozsudků byla většina obžalovaných shledána vinnými a následně skončili obvykle v uranových dolech na Jáchymovsku.

Nezapomeňme na to, že demokracie není samozřejmost a musí se za ní bojovat. Čest památce hrdinů Odbojové skupiny Praha-Žatec!

Ing. Jan Novotný, místostarosta Žatce