× Pojďte do toho s námi.

Limity za ministerské křeslo?

Mládek jde na ruku Zemanovi, odnese to Ústecký kraj

27. 1. 2014

Pravděpodobný budoucí ministr průmyslu Jan Mládek byl na koberečku u prezidenta Zemana. Kromě otcovských rad dostal i jeden nebezpečný pokyn – prolomit těžební limity. A budoucí ministr je pro. Sice mluví o „částečném“ prolomení, ale to je pouhý eufemismus. Pokud se limity jednou prolomí, velkorypadla na jejich cestě ke zničení obcí a krajiny už nic nezastaví.

Ústecký kraj toho potřebuje hodně, rozhodně ne však rozšiřování těžby hnědého uhlí. Ta nepřinese našemu regionu nic dobrého, pouze odloží řešení jeho neutěšeného stavu a zkomplikuje cestu k tolik potřebné komplexní přeměně kraje v lepší místo k žití. Podpora těžby uhlí je jednoznačným krokem zpátky.

O prezidentovi je známo, že dlouhodobě podporuje těžký průmysl a těžbu uhlí. S limity si po nátlaku nedovolila pohnout ani jeho vláda a po volbách ztratil šanci mít ve sněmovně silnou „prezidentskou“ poslaneckou kliku. Bylo by smutné, kdyby se mu prolomení limitů podařilo prosadit přes budoucího ministra. Na toho má páku – Jan Mládek nemá bezpečnostní prověrku a Zeman toho využívá při tanečcích kolem jeho jmenování.

Prolomení by byla velká chyba a TOP 09 je zásadně proti jakékoliv změně limitů. Budeme přesvědčovat vládu, aby se to nestalo. Nechceme totiž, aby  se stalo, že ministr Mládek půjde na ruku Zemanovi a odnese to Ústecký kraj.

Ing. Michal Kučera
Poslanec Parlamentu ČR